Με αεροσκάφος τύπου Ilyushin Il-76 του ρωσικού υπουργείου Eκτάκτων Kαταστάσεων, που προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της πόλης Νις, έφθασαν στη Σερβία 70 Ρώσοι διασώστες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων από τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές.

Στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν υπερχείλιση των υδάτων ποταμών και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων.

Το ρωσικό αεροσκάφος απογειώθηκε σήμερα από το αεροδρόμιο του Ραμενσκόε, με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης.

Η ηγεσία της Σερβίας απέστειλε, λόγω των πλημμυρών, αίτημα για παροχή βοήθειας στη Μόσχα και το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων καταστάσεων και πολιτικής προστασίας απέστειλε 70 διασώστες για να βοηθήσουν το σερβικό λαό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

"Στο αεροσκάφος Il-76 βρίσκονται οι καλύτερα εκπαιδευμένοι διασώστες, του αερομεταφερόμενου τάγματος "Centrospas" και του Κέντρου εκτέλεσης ιδιαίτερα επικίνδυνων επιχειρήσεων "Lider" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι διασώστες έχουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό και λέμβους και μπορούν να αναλάβουν επιχειρήσεις έρευνας και εντοπισμού στις πλημμυρισμένες ζώνες αυτόνομα για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών.

Μέχρι τώρα 6.175 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 20 τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος αγνοείται.

Τα επιτελεία εκτάκτων καταστάσεων συνεδριάζουν συνεχώς και λαμβάνουν μέτρα για την προστασία και διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν 1654 πυροσβέστες και διασώστες με 365 οχήματα και 50 λέμβους. Ακόμη, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 75 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 22 οχήματα, 75 μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 19 οχήματα, 333 μέλη των ειδικών δυνάμεων με 36 οχήματα, 494 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με επτά ελικόπτερα, 39 οχήματα και 21 λέμβους, καθώς και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υπάλληλοι σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο Βελιγράδι απομακρύνθηκαν σε ασφαλές μέρος 147 άνθρωποι από τις περιοχές με τα σοβαρότερα προβλήματα, όπως ο δήμος Ομπρένοβατς.

Στην πόλη Βάλιεβο, όπου από τις πλημμύρες προκλήθηκαν καταστροφές σε κτίρια και σε υποδομές, η κατάσταση σταθεροποιείται, καθώς η στάθμη των υδάτων του ποταμού Κολουμπάρα άρχισε να υποχωρεί.

Στο δήμο Ουμπ, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, έχουν πληγεί 18 χωριά με 4.000 νοικοκυριά και περίπου 7.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς στέγη. Ζημιές έχουν υποστεί 10 δρόμοι, μήκους 10 χιλιομέτρων, σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 10 χιλιομέτρων, 25 γέφυρες, 10 υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και 80 καταστήματα.

Ο δήμος Κρούπανι έχει αποκοπεί καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους και οι κάτοικοι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τηλεφωνική σύνδεση.

Από τα νερά του ποταμού Τσρνιτσα πλημμύρισε το χωριό Γκλάβιτσα και εκκενώθηκαν 300 κάτοικοι. Τα νερά κατέκλυσαν την πόλη Πάρατσιν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 1000 κατοικίες και περίπου 4000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίρια, κατοικίες, οδικούς άξονες και αγροτικές καλλιέργειες στους δήμους Οσέτσινα, Λάικοβατς, Λιγκ, Λιουμπόβιγια, Τσάτσακ, Πόζεγκα, Τόπολα, Αραντζέλοβατς.