«Χαμός» γίνεται σε όλο τον πλανήτη σε σχέση με τα φαινόμενα θρομβώσεων που φαίνεται να προκαλούνται από το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς και στην Ελλάδα έχει κλιμακωθεί η ένταση με αντίστοιχες περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων φαίνεται να αποδέχεται μία «ήπια» συσχέτιση, αλλά οι ειδικοί ανά τον κόσμο συνιστούν ψυχραιμία, τονίζοντας πως πρόκειται για μία σπάνια παρενέργεια.

ΕΜΑ: Πιθανή αλλά σπάνια παρενέργεια του εμβολίου οι θρομβώσεις

Tο εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να ευθύνεται για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης μεταξύ των ληπτών, κρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Η θρόμβωση θα αναγνωριστεί ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ.

Ο EMA υπενθυμίζει στους υγειονομικούς και σε άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο να παραμένουν ενήμεροι για την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τι συστήνει ο EMA σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων. Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Η επιτροπή διερεύνησε σε βάθος τις 62 υποθέσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεις σπλαχνικής αρτηριακής θρόμβωσης που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις 22 Μαρτίου, 18 εκ των οποίων υπήρξαν θανατηφόρες. Οι περιπτώσεις προέκυψαν από ένα σύνολο 25.000.000 ατόμων που έκαναν το εμβόλιο σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποια η πιθανή εξήγηση της παρενέργειας

Η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ, ανέφερε στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως ο Οργανισμός «επιβεβαίωσε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι του κοροναϊού υπερτερούν των όποιων κινδύνων εγείρουν οι παρενέργειες». Η ίδια πρόσθεσε πως το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό ώστε να προλαμβάνει τον θάνατο και τη νοσηλεία και πως οι κίνδυνοι εμφάνισης θρομβώσεων είναι «πολύ σπάνιοι» παρότι θα πρέπει να συμπεριληθφούν ως πιθανή παρενέργεια που παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άνδρες και γυναίκες.

Μικρές οι πιθανότητες θρομβοεμβολών


Η Κουκ τόνισε πως μια «πιθανή εξήγηση» για τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις θρομβώσεων ίσως έχει να κάνει με αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο. Μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε. Η Στράους επισήμανε επίσης ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους», σημείωσε.

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας ο Κικίλιας - Εξέφρασε τον προβληματισμό του

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.

Καθησυχάζουν οι ειδικοί

Για την ανησυχία που επικρατεί γύρω από τις παρενέργειες της AstraZeneca μίλησε στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS ο αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης. 

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα από όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι δεν υπάρχει μάλλον περιορισμός σε αυτόν που θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής, συμπληρώνοντας πως μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων ο EMA μπορεί να δώσει μια κατεύθυνση ενδεχομένως όσον αφορά κάποιες ηλικιακές ομάδες. «Όλη αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, είναι εξελισσόμενη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζήσης, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος από την πανδημία, σε συνδυασμό πάντα με την τήρηση των μέτρων.


ΠΟΥ: «Ευλογοφανής όχι όμως επιβεβαιωμένη» η σχέση μεταξύ εμβολίου και των θρόμβων

Η συμβουλευτική επιτροπή ασφάλειας των εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε σήμερα ότι μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca και σπανίων περιστατικών θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια «θεωρείται ευλογοφανής, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί».

«Aνησυχητικά, αλλά σπάνια τα φαινόμενα»

Οι ανεξάρτητοι ειδικοί, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επανεξέταση των τελευταίων παγκόσμιων δεδομένων, σημειώνουν πως χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των πιθανών παραγόντων κινδύνου. «Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αν και ανησυχητικά, τα περιστατικά υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλούς αριθμούς να αναφέρονται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει το πάνελ.

Συμπλήρωσε πως θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα για να επαναξιολογήσει τα επιπλέον δεδομένα.