«Aλυσίδα» αντιδράσεων στην ΕΕ αλλά προκάλεσε ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Ιταλίας-Τουρκίας που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι δικτάτορας με αφορμή το σκάνδαλο του καναπέ «Sofagate» στην Άγκυρα, με τον ξένο Τύπο να έχει «βουίξει» στην κυριολεξία.

Συγκεκριμένα το «Sofagate» έφερε οργισμένες αντιδράσεις και ανακοινώσεις με την πλειοψηφία να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για ασέβεια στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ορισμένους να ρίχνουν ευθύνη και στον Σαρλ Μισέλ που δεν αντέδρασε βλέποντας την Προέδρο της Κομισιόν να κάθεται μόνη της σε έναν καναπέ.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταπείνωσε την επικεφαλής της Κομισιόν, εξόργισε τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, σχολιάζουν τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα με την κυβέρνηση να καλεί τον Ιταλό πρέσβη σε… απολογία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα καταδικάζει έντονα τα «προσβλητικά» σχόλια.

Ντράγκι: Με αυτούς τους δικτάτορες πρέπει να είμαστε σαφείς

Ο Ντράγκι εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «δικτάτορα» τον Ερντογάν.

«Διαφωνώ απολύτως με τον Ερντογάν, νομίζω ότι ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που υπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε όπως είναι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις, αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι.

Τσαβούσογλου: Του ανταποδίδουμε τον χαρακτηρισμό

Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ερντογάν ήταν θυμωμένος με την δήλωση Ντράγκι και ο ΥΠ.ΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως οι δηλώσεις του Ιταλού ήταν «απαράδεκτες και αδικαιολόγητες». Μάλιστα, πέταξε και την… μπηχτή του ο Τσαβούσογλου χαρακτηρίζοντας «διορισμένο» πρωθυπουργό τον Ντράγκι.

«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας Ντράγκι και τις απαράδεκτες και αδικαιολόγητες δηλώσεις του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας, και του τις ανταποδίδουμε», σχολίασε στο Twitter o Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σαλβίνι: Απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έσπευσε να στηρίξει τον Ντράγκι: «Είναι απαράδεκτοι οι εκφοβισμοί και οι διακρίσεις του Τούρκου δικτάτορα Ερντογάν», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Ιταλό πρέσβη, Μάιο Γκαϊάνι στην Τουρκία.

Ο Φαρούκ Καϊμακτσί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, ενημέρωση τον πρέσβη ότι ο Ερντογάν «είναι ένας ηγέτης που εξελέγη με τις περισσότερες ψήφους» και τόνισε ότι η Άγκυρα περιμένει να ανακληθούν «τα ακραία και άσχημα σχόλια, ανάρμοστα» για σύμμαχο. Είπε ακόμη ότι οι αντιδράσεις για το «sofagate» είναι «χωρίς νόημα και κακόβουλες» κι ότι αποσκοπούν να υπονομεύσουν μια θετική ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Ο διορισμένος ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια»

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού».

«Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».
Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν (AKP), Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι».

Πώς σχολίασαν τα τουρκικά ΜΜΕ την δήλωση Ντράγκι

Εντονη ήταν και η αντίδραση του τουρκικού Τύπου για το σχόλιο Ντράγκι.

Η Milliyet κάνει λόγο για «απεριόριστα εξωφρενικές δηλώσεις» του πρωθυπουργού της Ιταλίας και για «μια πολύ ισχυρή απάντηση από την Τουρκία».

Η Sabah από την πλευρά της σχολιάζει πως μετά τις δηλώσεις Ντράγκι κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιταλίας στην Τουρκία και παράλληλα πως περιμένουν τον Ιταλό πρωθυπουργό να ανακαλέσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η hurriyet, σχολιάζει πως μετά το σχόλιο Ντράγκι «η Τουρκία ανέλαβε δράση και κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη για εξηγήσεις».

Ιταλικός Τύπος

Στην ιταλική Corriere Della Sera γίνεται λόγος για ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και μάλιστα σημειώνεται ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που έχει να σημειωθεί τέτοιο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Στη La Stampa αναφέρεται ότι οι δηλώσεις Ντράγκι, οι οποίες αποτελούν ράπισμα, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο αρθρογράφος, έχουν εξαγριώσει τον Ερντογάν.

Γερμανικός Τύπος

Για την γερμανική εφημερίδα Bild, οι σχέσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε και της Τουρκίας δε βελτιώνονται μετά το σχόλιο του Ντράγκι για τον Σουλτάνο του Βοσπόρου.

Για την γερμανική εφημερίδα Die Welt, η απουσία καρέκλας για την επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξόργισε τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει «λόγο για διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρώμης και Αγκυρας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να αποκαλεί δικτάτορα τον Ερντογάν γιατί φέρθηκε ταπεινωτικά στην Ούρσουλα φον ντερ λάιεν.

Υπό τον τίτλο: «Ο Ιταλός Ντράγκι κατηγορεί τον Ερντογάν ως «δικτάτορα» μετά το «Sofagate», ο ιστότοπος Politico επισημαίνει ότι η δήλωση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού επικρίνει την ταπεινωτική συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μισέλ: Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε

Tη λύπη του για το περιστατικό που συνέβη στην Άγκυρα κατά τη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο LN24.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι τη στιγμή που έφτασαν στην αίθουσα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τοποθετήθηκαν με βάση το τουρκικό πρωτόκολλο, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε συνάντηση προετοιμασίας ωστόσο «όχι με οπτικές λεπτομέρειες».

«Λυπάμαι βαθιά για την εικόνα που δόθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξηγώντας ότι είχε την πεποίθηση πως αντιδρώντας θα δημιουργούνταν «πολύ πιο σοβαρό περιστατικό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εικόνες «δεν αντικατοπτρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης» και προσέθεσε ότι ο ίδιος και η πρόεδρος της Κομισιόν επί τρεις ώρες συνολικά προωθούσαν τις ευρωπαϊκές.