Φθηνότερο και πιο εύκολο στην αποθήκευση από άλλα εμβόλια κατά του κοροναϊού, το εμβόλιο της AstraZeneca είχε «καλωσοριστεί» ως μία υποσχόμενη διέξοδος από την πανδημία. Ωστόσο, το… δράμα γύρω από το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας δεν έχει τέλος, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων.

Ο κίνδυνος δείχνει να είναι μικρός αλλά δυνητικά υψηλότερος για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Τα νέα σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου ήρθαν να… «γκρεμίσουν» τις ελπίδες για την πορεία εμβολιασμού του πλανήτη.

Για τις πλουσιότερες χώρες με άλλες επιλογές, οι ειδήσεις είναι μεν ένα πισωγύρισμα, αλλά όχι καταστροφή.

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τις δόσεις της AstraZeneca.

«Έχουμε τρία εξαιρετικά εμβόλια. Ακόμα κι αν η FDA αποφανθεί ότι αυτό το εμβόλιο είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο, δεν χρειαζόμαστε ακόμη ένα άλλο πολύ καλό εμβόλιο. Έχουμε αρκετά πολύ καλά εμβόλια», είπε.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίστηκαν παρομοίως αισιόδοξοι μετά τη σύσταση στα άτομα κάτω των 30 να λάβουν εναλλακτικά εμβόλια. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση ήταν απλά «διορθωτική» και ότι δεν θα «εκτροχιάσει» το ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Αλλά για τις φτωχότερες χώρες, και ιδιαίτερα για εκείνες με νεότερους πληθυσμούς, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές.

Η AstraZeneca έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει το εμβόλιο αφιλοκερδώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει συνεργαστεί με το Serum Institute of India, το οποίο συμφώνησε να παράγει περισσότερες από 1 δισεκατομμύρια δόσεις για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει παράσχει πάνω από 30 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερες από 58 χώρες μέσω του COVAX, ενός προγράμματος ανταλλαγής εμβολίων. Πολλές από αυτές τις χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την AstraZeneca και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά πιο ακριβά εμβόλια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είναι «ευλογοφανής» η συνάφεια του εμβολίου με τις θρομβώσεις.

Όπως τόνισε ο ΠΟΥ, ενώ είναι «ανησυχητικό, τα γεγονότα υπό αξιολόγηση είναι πολύ σπάνια, με χαμηλό αριθμό περιπτώσεων να αναφέρεται μεταξύ των σχεδόν 200 εκατομμυρίων ατόμων» που έχουν λάβει το εμβόλιο παγκοσμίως.

Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα είναι ζωτικής σημασίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά του κοροναϊού.

Η Ε.Ε. έχει ήδη χάσει τον πρώτο στόχο για τους εμβολιασμούς

Και όλα αυτά, ενώ η Ε.Ε. έχει ήδη χάσει τον πρώτο της στόχο για τους εμβολιασμούς.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να έχει εμβολιαστεί το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών έως τα τέλη Μαρτίου. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες απέχουν πολύ, ενώ μόλις πέντε έχουν ανταποκριθεί στον στόχο.

Εκτός από την κρίση με την AstraZeneca, πρόβλημα εντοπίζεται και στη διανομή των εμβολίων της Johnson & Johnson, καθώς η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έχει μείνει πίσω στις παραδόσεις δόσεων.

Ωστόσο, η Επιτροπή υπόσχεται ότι έρχονται καλύτερα νέα, καθώς οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τους επόμενους μήνες. Αργές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, έχουν δεσμευτεί να επιταχύνουν τις εκστρατείες τους και 19 χώρες που τα πηγαίνουν καλύτερα ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περισσότερες δόσεις σε πέντε από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο, κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της για να εκπληρώσει τον στόχο της Επιτροπής να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως το τέλος του καλοκαιριού.