Στα 99 του χρόνια και αφού έζησε στο πλευρότης βασίλισσας Ελισάβετ όλες τις μεγάλες στιγμές, αλλά και τις περιπέτειες του βρετανικού θρόνου, έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Μεγάλο το πένθος

Μεσίστιες οι σημαίες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και σε όλη τη Βρετανία τιμούν τον δούκα του Εδιμβούργου που έφυγε από την ζωή στα 99 του χρόνια. Οι υπάλληλοι του παλατιού βγάζουν την ανακοίνωση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου.

«Έφυγε από την ζωή η δύναμη της βασίλισσας» γράφουν τα Μέσα, ενώ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα του Εδιμβούργου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε σύζυγος για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία, ένας από τους τελευταίους επιζώντες σε αυτή τη χώρα που υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαμόρφωσε και ενέπνευσε τις ζωές αμέτρητων νέων. Κυριολεκτικά σε δεκάδες χιλιάδες» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Έφυγε από τη ζωή στο Κάστρο του Γουίνσδορ όπου έμενε μαζί με την βασίλισσα Ελισάβετ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Νοσηλεύτηκε για ένα μήνα

Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για τον πρίγκιπα Φίλιππο. Νοσηλεύτηκε τουλάχιστον ένα μήνα και υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Οι φωτογραφίες όμως που είδαν το φως της δημοσιότητας την ημέρα που πήρε εξιτήριο μαρτυρούσαν οτι κάτι δεν πάει καλά.

Πένθος 30 ημερών στο παλάτι

Η κηδεία αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, ωστόσο σύμφωνα με βρετανικά Μέσα, ο δούκας του Εδιμβούργου δεν επιθυμούσε να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα. Είναι μια στιγμή πραγματικού εθνικού πένθους. 2 μήνες και μια ημέρα πριν κλείσει τα 100 του χρόνια.

Η Ελισάβετ δεν θα εκτελεί καθήκοντα για 8 ημέρες, ενώ το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες. Ο θάνατος του Φίλιππου θα επανενώσει τη βασιλική οικογένεια γράφει ο βρετανικός Τύπος καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει από την Αμερική ο εγγονός του Χάρι.

Δείτε το σχετικό βίντεο: