Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, που «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 99ετών.

Στη Βρετανία, πλήθη συρρέουν έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Δούκα του Εδιμβούργου. Καθώς η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου κυματίζει μεσίστια στο παλάτι, εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν για να αφήσουν λίγα λουλούδια για τον Φίλιππο.

Αμέτρητα είναι, προφανώς, τα δημοσιεύματα και τα εκτενή ρεπορτάζ στον ξένο Τύπο για τον πρίγκιπα και τη… γεμάτη από εμπειρίες ζωή του.

«Ένα έθνος σε πένθος: Σημαίες κυματίζουν μεσίστιες εν μέσω μιας τεράστιας έκρηξης θλίψης για τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου και συμπάθειας για τη βασίλισσα που “έχασε το πιο φωτεινό κόσμημα στην κορώνα της”», ένας από τους δεκάδες τίτλους της ιστοσελίδας της «Daily Mail» για τον Δούκα.

«Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, έμεινε επτά δεκαετίες στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ», αναφέρει το «Reuters», ενώ στη «Βαθιά θλίψη για τη βασίλισσα», είναι αφιερωμένη και η «The Sun».

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν η τραχιά μορφή στην καρδιά της βρετανικής μοναρχίας», αναφέρει επίσης το «Reuters», ενώ προσθέτει ότι ο δούκας «βοήθησε στον εκσυγχρονισμό της βρετανικής μοναρχίας».

Με τον λιτό τίτλο: «Πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, 1921 – 2021», αποτίουν φόρο τιμής οι «Financial Times», ενώ προσθέτουν: «Ο μακροβιότερος βασιλικός σύζυγος του Ηνωμένου Βασιλείου επηρέασε την ανάπτυξη της μοναρχίας για πάνω από 70 χρόνια».

Στα «αφιερώματα από όλο τον κόσμο» κάνει αναφορά το «BBC», ενώ το «Bloomberg» επικεντρώνεται στην ακτιβιστική δράση του δούκα: «Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο ακτιβιστής σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, πεθαίνει στα 99».

«Ο δούκας του Εδιμβούργου, “η δύναμη και το στήριγμα” της βασίλισσας επί 73 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 99 ετών», αναφέρει η «Guardian», αναφερόμενη στη χαρακτηριστική προσωπική αναφορά που είχε κάνει η Ελισάβετ στον σύζυγό της.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο βασιλιάς που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ως σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν ο μακροβιότερος σύζυγος ενός Βρετανού ηγεμόνα, πέθανε την Παρασκευή. Ήταν 99 ετών», μεταδίδει το «CNBC».

«Βαθιά θλίψη: Η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου», γράφει η «Daily Telegraph»

Οι «The Times» αναφέρουν: «Πέθανε η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Δούκας του Εδιμβούργου, ο άντρας που ήταν το σταθερό στήριγμα της βασίλισσας για περισσότερες από επτά δεκαετίες», ενώ συμπληρώνουν: «Ο δούκας, ο οποίος επέστρεψε στο Κάστρο του Ουίντσορ πριν από τρεις εβδομάδες, μετά από έναν μήνα νοσηλείας, πέθανε σήμερα το πρωί, δύο μήνες πριν από τα εκατοστά του γενέθλια.

«Ο θάνατός του σηματοδοτεί την έναρξη μιας γενετικής μετάβασης για τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, η οποία υπήρξε προμαχώνας σταθερότητας για το έθνος από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ Β 'ανέβηκε στον θρόνο το 1952», γράφει η «The Wall Street Journal».

«Ο δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος παντρεύτηκε τη μελλοντική βασίλισσα το 1947, έφερε τη μοναρχία στον 20ο αιώνα, αλλά τα περιστασιακά άσκοπα σχόλιά του έβλαψαν την εικόνα του», γράφουν για τον πρίγκιπα Φίλιππο οι «New York Times».