Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ζήτησε σήμερα την ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονται στον Καναδά, τη στιγμή που η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού δεν μπορεί να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της Covid-19.

Σοβαρό το νέο κύμα των μεταλλαγμένων στελεχών

Αυτό το νέο κύμα, που χαρακτηρίζεται από την ισχυρή μετάδοση των παραλλαγμένων στελεχών του ιού, κυρίως του βρετανικού, είναι "ανησυχητικό", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Σε αρκετά μέρη της χώρας, απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού", είπε, ενώ οι πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες, το Οντάριο και το Κεμπέκ, μόλις πρόσφατα ενίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα που ήδη επιβάλλουν.

Ωστόσο ορισμένες επαρχίες, όπως η Αλμπέρτα (δυτικά), που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 στον Καναδά ανά εκατομμύριο κατοίκων εδώ και μια εβδομάδα, μόλις πρόσφατα έκλεισε μπαρ και αίθουσες εστιατορίων. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταπολεμήσουμε αυτό το τρίτο κύμα", δήλωσε ο Τριντό ανακοινώνοντας την παράταση της βοήθειας του Καναδικού Ερυθρού Σταυρού στο Οντάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Καναδάς έχει καταγράψει περισσότερα από 25.000 κρούσματα των πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού από την αρχή της χρονιάς και οι περισσότερο πληγείσες επαρχίες είναι το Οντάριο, η Αλμπέρτα και η Βρετανική Κολομβία. Το Οντάριο επέβαλε νέα περιοριστικά μέτρα χθες, Πέμπτη αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα εμπορικά με τα είδη πρώτης ανάγκης για έναν μήνα.

Αυτή η επαρχία ανακοίνωσε σήμερα 4.249 νέα κρούσματα Covid-19, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας, και 18 επιπλέον θανάτους.

Το Κεμπέκ, το οποίο επέβαλε στις 8 το βράδυ -- αντί στις 9.30 από τα τέλη Μαρτίου -- την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στο Μόντρεαλ από τις 9 Ιανουαρίου, κατέγραψε 1.683 νέα κρούσματα Covid-19 και 8 επιπλέον θανάτους. Η εκστρατεία εμβολιασμού στον Καναδά έχει επιταχυνθεί εδώ και μια εβδομάδα με την άφιξη εκατομμυρίων εμβολίων και το 17,6% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι επαρχίες.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Καναδών (52%) αποδοκιμάζει τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό Τριντό, έναντι 43% που έχει θετική γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Angus Reid που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα σε δείγμα 1.577 Καναδών.

Ο Καναδάς έχει καταγράψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού και περισσότερους από 23.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας στο έδαφός του τον Μάρτιο του 2020.