Έντεκα φορές την τελευταία πενταετία είχε επιθεωρηθεί το τουρκικό ορυχείο που έγινε «τάφος» για τουλάχιστον 284 ανθρώπους, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν «παράθυρα» στους τουρκικούς κανονισμούς ασφαλείας των ορυχείων, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην ’γκυρα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (AKP) Χουσεϊν Τσελίκ.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA, επικαλούμενο διασώστες, μετέδωσε ότι 14 από τους ανθρακωρύχους που εντοπίστηκαν νεκροί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο μοναδικό δωμάτιο ασφαλείας του ορυχείου και χρησιμοποιούσαν με τη σειρά τις φιάλες με μάσκες οξυγόνου που υπήρχαν προτού πεθάνουν. Οι διασώστες εντόπισαν 14 σορούς να κείτονται η μία πάνω στην άλλη, υπογραμμίζοντας ότι στο ορυχείο υπήρχε μόλις ένα δωμάτιο ασφαλείας για τους 6.500 ανθρακωρύχους.

Ιδιοκτήτης ορυχείου: Λυπάμαι πολύ
Νωρίτερα την Παρασκευή, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε αμέλεια από την πλευρά της κι ότι τηρούσε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας. «Αισθάνομαι άσχημα. Λυπάμαι πολύ. Από νομικής πλευράς, πραγματοποιήσαμε τα μέγιστα στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Αλπ Γκουρκάν, ο πρόεδρος της Soma Holding και ιδιοκτήτης του ορυχείου. Ο ίδιος είπε ότι ο νόμος για τα ορυχεία στην Τουρκία δεν προβλέπει την ύπαρξη δωματίων ασφαλείας σε αυτά, αλλά ότι η εταιρεία του κατασκεύαζε ένα δωμάτιο ασφαλείας, στο ορυχείο στη Σόμα, όπου σημειώθηκε το δυστύχημα και το οποίο βρίσκεται 230 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης.

Επιπλέον, η διαχειρίστρια εταιρεία επισήμανε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στις στοές του ορυχείου, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά, δεν συνδέεται με ηλεκτρικό υποσταθμό όπως μεταδόθηκε αρχικά από κάποια μέσα, αλλά ότι η συγκέντρωση θερμότητας οδήγησε στη μερική του κατάρρευση.

Τέλος, θέλησε να διευκρινίσει ότι από πλευράς της δεν υπήρξε αμέλεια και ότι ακόμη δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία του δυστυχήματος. Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 284, ενώ 18 αγνοούνται, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Νοσηλεύονται 122 άτομα. Πάντως, η Soma Holding ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το ορυχείο και δεν θα το πουλήσει.