Όλο και πιο κοντά στο καταστροφικό ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης του πολέμου έρχονται Ουκρανία και Ρωσία, ο οποίος από το 2014 που ξεκίνησε έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 14.000 ανθρώπους (σύμφωνα με το Κίεβο) και έχει προκαλέσει τον «ακρωτηριασμό» της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Τα νέα που έρχονται από την περιοχή κάνουν λόγο για μια δύναμη 85.000 Ρώσων ετοιμοπόλεμων στρατιωτών να έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση 6 ως 25 μιλίων από τα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ ετοιμάζεται να ενισχυθεί από ρωσικά ρομποτικά όπλα. Η νέα μη επανδρωμένη δύναμη πυρός επιθεωρήθηκε από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου την προηγούμενη εβδομάδα, στην 766η Παραγωγική και Τεχνολογική Επιχείρηση στο Νακαμπίνο κοντά στη Μόσχα.

Βίντεο που διέρρευσε δείχνει το μη επανδρωμένο άρμα μάχης σε δράση αλλά και τον βασικό εξοπλισμό του, ένα αυτόματο όπλο 30 mm, αντιαρματικά πυραύλων Ataka και πυροβόλα Shmel. Το βίντεο με τίτλο «Έτοιμο για σύγκρουση» δείχνει τα θωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα στις λάσπες κοντά στα σύνορα του σημείου ανάφλεξης, με συνοδεία στρατιωτικών φορτηγών. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει επί του παρόντος ρομπότ εκκαθάρισης ναρκών που ονομάζονται Uran-6, πυροσβεστικά Uran-14s, καθώς και επιθετικά Uran-9s.

Τα ρομπότ μάχης και εξουδετέρωσης ναρκών έχουν δοκιμαστεί στη Συρία, πριν από τη δημιουργία της πρώτης μονάδας. Τότε «εντοπίστηκαν ελλείψεις» οι οποίες διορθώθηκαν» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ντμίτρι, επικεφαλής του εμπορικού οίκου Kalashnikov, και όπως διαβεβαίωσε ο Σόιγκου «θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το εύρος και την τεχνική ικανότητα των βαρέων ρομπότ ανίχνευσης - εξουδετέρωσης στην αντιμετώπιση της ισχυρής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς και κυμάτων ραδιενέργειας και χημικής αναγνώρισης. Και αυτό ισχύει για ρομπότ εδάφους και υποβρύχια».

Η Μόσχα έχει ήδη περιβάλει τα σύνορα της Ουκρανίας με τεράστια στρατιωτική δύναμη, καθώς τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς τη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων και εντάσεων. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν στρατόπεδα Ρώσων και δυνάμεων Πυροβολικού στις επαρχίες Βορονέτζ και Κρασνοντάρ ανατολικά του Ντονμπάς, ενώ τουλάχιστον έξι αυτοκινούμενα ολμοβόλα 2S4 Tyulpan -ικανά να ρίχνουν βλήματα 12 μίλια μακριά- έγιναν αντιληπτά να μεταφέρονται σε πλατφόρμες τρένων στη νοτιοδυτική Ρωσία. Αυτά είναι γνωστά και ως «καταστροφείς πόλεων», καθώς είναι το μεγαλύτερο σύστημα ολμοβόλων στον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατεδάφιση των οχυρώσεων από την Τσετσενία έως το Αφγανιστάν. Όμως δεν είναι σαφές εάν η Μόσχα έχει ήδη φέρει κάποια από τα ρομπότ της νέας εποχής με τη μαζική δύναμη πυρός στα σύνορα της αμφισβητούμενης περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, απειλώντας με «πλήρους κλίμακας επιχειρήσεις μάχης».
Το Κίεβο προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε πολύ σύντομα να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στα ανατολικά της χώρας που στηρίζεται στους επαναστάτες της Μόσχας, γεγονός που ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε πως θα κάνει μόνο για να υπερασπιστεί Ρώσους πολίτες. Ο υπουργός Άμυνας Άντρι Ταράν κατηγόρησε το Κρεμλίνο για την κρίση τονίζοντας ότι είναι «στο χέρι του Πούτιν να αποφασίσει αν θα χυθεί αίμα» και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ασταθής, καθώς οι διεργασίες μεταξύ Ευρώπης-ΗΠΑ-Ουκρανίας συνεχίζονται, όπως και οι ανταλλαγές διακοινώσεων μεταξύ των παραπάνω και της Ρωσίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time