Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη την προληπτική «άμεση διακοπή» της χρήσης του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson μετά την εμφάνιση σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι σήμερα είχαν χορηγηθεί στις ΗΠΑ επτά εκατομμύρια εμβόλια της J&J, των οποίων την εμπορική διάθεση έχει αναλάβει η ελβετική θυγατρική της, Janssen.



Η κίνηση των υγειονομικών αρχών χαρακτηρίζεται ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάλογη σύσταση αναμένεται και από τους κρατικούς αξιωματούχους υγείας.

Σύμφωνα πάντως με τους New York Times, η σύσταση των δύο υπηρεσιών θα εφαρμοστεί άμεσα σε όλα τα ομοσπονδιακά εμβολιαστικά κέντρα.

Το επόμενο διάστημα, επιστήμονες του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του CDC αναμένεται να εξετάζουν από κοινού την πιθανότητα σύνδεσης του εμβολίου και των θρομβώσεων, προκειμένου να αποφασιστεί εάν η χρήση του εμβολίου θα συνεχίσει να επιτρέπεται για όλους τους ενήλικες ή θα υπάρξουν περιορισμοί. Ήδη, αύριο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του CDC.

Η διαδικασία διακοπής στη χορήγηση του εμβολίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε μία περίοδο που σε πολλές πολιτείες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί να προσέλθουν για εμβολιασμό.

H εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) να αναγνωρίσει ως «πιθανή παρενέργεια» του εμβολίου της AstraZeneca σπάνια περιστατικά θρόμβωσης που περιέργως συνδυάζονται με θρομβοπενία.

Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca είναι οι μόνες φαρμακοβιομηχανίες που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν εμβόλια σε τιμή κόστους για όσο διαρκεί η πανδημία. Τα δύο εμβόλια θεωρούνται σημαντικά όπλα για την ανάσχεση της πανδημίας, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.

Το εμβόλιο της J&J είναι το μόνο μονοδοσικό που έχει λάβει μέχρι σήμερα άδεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.