Αποζημίωση ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ ζητά από τον πρώην μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο η γυναίκα που υποστηρίζει ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από τον ιεράρχη, το 2011, στην Κύπρο.

Για την υπόθεση αυτή ο 83χρονος πρώην μητροπολίτης, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι πρόκειται για ψεύδη, αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Λάρνακας τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, ενώ τον Ιούνιο θα είναι και πάλι κατηγορούμενος, αυτή τη φορά για υπόθεση άσεμνης επίθεσης προς ένα ανήλικο κορίτσι το 1981.

Η γυναίκα που είχε καταγγείλει στην Αστυνομία τοβιασμό από το μητροπολίτη και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της κυπριακής Εκκλησίας προχώρησε σε κατάθεση αστικής αγωγής, διεκδικώντας ποσόάνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ τόσο από τον πρώηνΚιτίου Χρυσόστομο όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.

Η αγωγή αφορά σε κατ’ ισχυρισμόν σωματική και ψυχική βλάβη που υπέστη, που όπως αναφέρεται «ήταν αποτέλεσμα επίθεσης και ή σεξουαλικής παρενόχλησης και ή βιασμού και ή παράνομης κράτησης και ή παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων της ενάγουσας, ως αποτέλεσμα ενεργειών του εναγόμενου μητροπολίτη, με την ανοχή και γνώση της ενάγουσας 2 (Μητρόπολης) η οποία παρείχε την ευκαιρία και χώρο στον μητροπολίτη για να προβεί στις εν λόγω ενέργειές του».

Τον ίδιο δρόμο της διεκδίκησης αποζημίωσης αναμένεται να ακολουθήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, και η δεύτερη γυναίκα, που είχε καταγγείλει ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από το μητροπολίτη Κιτίου όταν ήταν 16 χρονών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής εκκλησιαστικής ιστορίας που ένας πρώην ανώτερος κληρικός κατηγορείται για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα ενώπιον δικαστηρίου. Οι καταγγελίες έχουν αφήσει άφωνη την κοινή γνώμη καθώς ο συγκεκριμένος ιεράρχης διετέλεσε μητροπολίτης για 46 ολόκληρα χρόνια και έχαιρε εκτίμησης από τους δημότες της πόλης του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα που τον κατήγγειλε για δεύτερη φορά, με αφορμή το κίνημα «metoo» είχε απευθυνθεί το 2011 στην Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν την είχε πιστέψει.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Ο πρώην μητροπολίτης είχε παρουσιαστεί φορώντας κανονικά τα ράσα του στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας κατά τη διαδικασία παραπομπής του σε δίκη, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα. Μετά το πέρας της διαδικασίας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ, ενώ ήταν ψύχραιμος και απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της γυναίκας, τον Απρίλιο του 2011 ο Κιτίου Χρυσόστομος είχε υποσχεθεί οικονομική βοήθεια στη συγκεκριμένη γυναίκα και την είχε καλέσει επανειλημμένως στο γραφείο του. Στην τελευταία επίσκεψή της, ο ανώτερος κληρικός φέρεται να την κέρασε ουίσκι, ενώ στη συνέχεια τη βίασε.
Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του πρώην μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου έχουν γίνει ακόμα δύο προφορικές καταγγελίες που αφορούν απόπειρες βιασμού. Οι καταγγέλλουσες γυναίκες ζουν εκτός Κύπρου, αλλά έχουν διαμηνύσει ότι είναι πρόθυμες να έλθουν στην Κύπρο για να δώσουν καταθέσεις στην Αστυνομία. Ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρώην Κιτίου κάτω από παρόμοιες συνθήκες που κατήγγειλαν και οι άλλες δύο γυναίκες, οι υποθέσεις των οποίων οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.