Επί 23 χρόνια ο πατριός της βίαζε, κακοποιούσε και εξέδιδε τη Βαλερί. Μαζί του απέκτησε 3 παιδιά. Ένα βράδυ του 2016 δεν άντεξε, τον σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Τα παιδιά της τη βοήθησαν να τον θάψει. Και μέσα στη βία και την ταπείνωση που είχε ζήσει η μητέρα τους, κατέθεσαν στο δικαστήριο πως μπορεί να τον σκότωσε, αλλά είναι αθώα γι’ αυτό κι έκαναν τα πάντα για να τη βοηθήσουν.

Την κακοποιούσε από τα 12 και την εξέδιδε

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 37χρονος Ντανιέλ Πολέτ μετακόμισε στο σπίτι όπου έμενε με τη μητέρα της Ζοέλ. Η Βαλερί ήταν ευτυχισμένη που θα είχε έναν πατέρα και θα ζούσε όπως οι άλλες οικογένειες. Όταν η Βαλερί έγινε 12 ετών, τη βίασε βάναυσα, σε σημείο που υπέστη έγκαυμα από την τριβή με το πάτωμα.

Το 1995 έγινε γνωστή η κακοποίηση, συνελήφθη και καταδικάστηκε για σεξουαλικά αδικήματα εναντίον ανηλίκου. Η Βαλερί διαπίστωσε ότι η αλκοολική μητέρα της ήταν πιο αναστατωμένη που έφυγε ο Πολέτ, παρά από αυτό που είχε κάνει στην κόρη της, κι έπεισε τη Βαλερί ότι έφταιγε εκείνη.

Έμεινε έγκυος

Τριάντα τρεις μήνες μετά επέστρεψε στο σπίτι τους και ξανάρχισε να τη βιάζει όταν γυρνούσε από το σχολείο και όταν το επιθυμούσε ο ίδιος, χωρίς να σηκώνει αντιρρήσεις. Όταν το 1998, στα 17 της, έμεινε έγκυος, η μητέρα της την έδιωξε από το σπίτι τους. «Ήξερε τα πάντα, αλλά δεν έκανε τίποτα» αποκάλυψε η Βαλερί. Ο αλκοολικός Πολέτ πήρε τη Βαλερί κι έφυγαν για γειτονικό χωριό, όπου την παντρεύτηκε το 2008. Οι βιασμοί και το ξύλο ήταν καθημερινά φαινόμενα στην «ακραία κόλαση» που ζούσε και για ασήμαντη αφορμή. «Έφτασε να με απειλεί με όπλο στο κεφάλι λέγοντας: «Την επόμενη φορά δεν θα σε χάσω». Λίγο αργότερα άρχισε να την εκδίδει σε αγνώστους στο Peugeot φορτηγό τους, το οποίο είχε εξοπλίσει με στρώμα και κουρτίνες.

«Διαφήμιζε» τις υπηρεσίες της σε φυλλάδια, εγκατέλειψε ακόμη και τη δουλειά του γιατί είχε κάνει την εκπόρνευσή της πλήρη απασχόληση, χρεώνοντας από 20 ως 50 ευρώ, κι εκείνος παρακολουθούσε από μια τρύπα. Μετά τη ρωτούσε πώς ήταν. Την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016 ήταν με έναν ιδιαίτερα βάναυσο πελάτη.

Όταν τελείωσε μαζί του, ενώ καθόταν πίσω στο φορτηγό και ο Πολέτ μπροστά, πήρε το κρυμμένο όπλο του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Με τη βοήθεια των γιων της και του φίλου της κόρης της τον έθαψαν. «Έσκαβα με τα χέρια, νόμιζα ότι θα σηκωθεί και θα σκοτώσει» εξομολογείται. Αρχικά, η οικογένεια προσποιήθηκε ότι ο Πολέτ είχε φύγει, αλλά η μητέρα του φίλου ήρθε σε επαφή με την αστυνομία και όλα πήραν το δρόμο τους.

Ξεκίνησε η δίκη 

Η δίκη της Βαλερί Μπακό, που ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου, έχει συγκλονίσει τη Γαλλία που περιμένει με κομμένη την ανάσα την ετυμηγορία του δικαστηρίου τις επόμενες μέρες. Οργανώσεις φεμινιστικές και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι στο πλευρό της, ενώ τη συνέντευξη-ντοκιμαντέρ που έδωσε τον Μάιο, αφηγούμενη τις λεπτομέρειες της ζωής, όπως τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο που έγραψε περιμένοντας τη δίκη της, την παρακολούθησαν εκατομμύρια σοκαρισμένοι Γάλλοι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time