Μια ομάδα σοκολατoπoιών στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας δημιουργεί μια εκδοχή της «Γκέρνικα» του Πικάσο που αναπαριστά τον βομβαρδισμό μιας μικρής πόλης των Βάσκων το 1937, για να επιδείξει τις δεξιότητές τους και να γιορτάσει την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Για πολλούς Βάσκους, η μνήμη του βομβαρδισμού και η σπλαχνική καλλιτεχνική απόκριση του Πικάσο αποτελούν μέρος της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Για να γιορτάσει την 85η επέτειο του βομβαρδισμού, μια ομάδα περίπου 40 σοκολατοποιών από μια τοπική ένωση που ονομάζεται Euskal Gozogileak συνεργάζεται για να παράγει μια αναπαράσταση της Γκέρνικα από σοκολάτα διαφορετικών χρωμάτων.

«Υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας», δήλωσε η Λορένα Γκομέζ, πρόεδρος της ομάδας και τόνισε: «Για εμάς είναι σύμβολο της πατρίδας μας».

Το έργο είναι μια τεχνική πρόκληση λόγω του τεράστιου μεγέθους του πίνακα, το οποίο έχει ύψος σχεδόν 3,5 μέτρα και πλάτος 8 μέτρα. Οι σοκολατοποιοί, οι οποίοι εργάζονταν σε μια βιομηχανική κουζίνα στη μικρή πόλη Λέτζο, το αντιμετώπισαν κάνοντας 14 ξεχωριστές πλάκες σοκολάτας.



«Έπρεπε να ταιριάξουμε διαφορετικά πρότυπα, χρώματα και εικόνες και είχαμε τη δουλειά μας για εμάς», δήλωσε ο Ισμαήλ Σαγιαλέρο, ένας από τους σοκολατοποιούς. «Ίσως χάσαμε μερικές λεπτομέρειες, αλλά νομίζω ότι αποδείχθηκε αρκετά καλά».

Το τελικό αποτέλεσμα θα εμφανίζεται σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γκέρνικα.




Εκτός από τη συμμετοχή σε μια σημαντική εκδήλωση στο πολιτιστικό ημερολόγιο, οι σοκολατοποιοί ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή στο υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που απαιτεί το επάγγελμά τους. «Η ζαχαροπλαστική ήταν πάντα η φτωχή αδερφή της υψηλής κουζίνας», δήλωσε ο Γκόμεζ. «Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε στον τομέα την αναγνώριση που του αξίζει, όπως η ποιοτική κουζίνα».