Δύο ημέρες μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος πρόεβη στην πρώτη δήλωση - απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Η έρευνα των γεγονότων και η αποκάλυψη της αλήθειας είναι δουλειά των ιστορικών, όχι των πολιτικών».

«Οι Αρμένιοι επιτέθηκαν και σκότωσαν περισσότερους από 150.000 Τούρκους και Κούρδους, πριν από τα γεγονότα του 1915 και συμμάχησαν με τους εχθρούς Ρώσους. Συμμορίες Αρμενίων σκότωσαν επίσης Έλληνες και Εβραίους. Επιτέθηκαν μόνο στους πολίτες για να τους ωθήσουν στη μετανάστευση», ανέφερε επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση μετά το «χαστούκι» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος το Σάββατο αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν είχε κανένας άλλος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είναι υποσχεθεί προεκλογικά, αλλά δεν είχε ποτέ υλοποιήσει.

Μιλώντας, μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, αφού χαρακτήρισε αβάσιμους του ισχυρισμούς Μπάιντεν, είπε επίσης πως «η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση σχετικά με την πρότασή της για σύσταση κοινής επιτροπής ιστορίας που θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς της Αρμενίας».