Οι ρωσικές αρχές έσπευσαν να βάψουν με κίτρινο χρώμα ένα τεράστιο γκράφιτι με το πορτρέτο του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που έκανε την εμφάνιση του στον τοίχο ενός κτιρίου στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Το γκράφιτι που εμφανίστηκε στη γενέτειρα του Βλαντίμιρ Πούτιν έδειχνε τον Ναβάλνι να χαμογελάει και να σχηματίζει με τα χέρια του το σχήμα της καρδιάς, ενώ δίπλα στο πρόσωπο του υπήρχε η φράση «Ένας ήρωας των καιρών μας».

Η αστυνομία έφθασε στο σημείο, στις 9 το πρωί, ενώ οι εργάτες άρχισαν να βάφουν με κίτρινο χρώμα το γκράφιτι για περίπου 90 λεπτά.

Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος είναι ο δημιουργός του γκράφιτι αυτού.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών καθώς σύμφωνα με την δικαιοσύνη παραβίασε του όρους αναστολής για ποινή που του είχε επιβληθεί. Ο ίδιος ωστόσο θεωρεί ότι η απόφαση για την φυλάκιση του είχε πολιτικά κίνητρα.

Δικαστήριο της Μόσχας εξετάζει την προσφυγή της εισαγγελίας της Μόσχας να απαγορευθεί η δραστηριότητα του «Ιδρύματος καταπολέμησης της Διαφθοράς» (FBK) που έχει ιδρύσει ο Ναβάλνι, όπως και των περιφερειακών του οργανώσεων, ισχυριζόμενη ότι οι δραστηριότητες τους είναι εξτρεμιστικές. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη.

Η δικηγόρος του FKB και στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι, Λιουμπόφ Σόμπολ, επέκρινε τις ρωσικές αρχές για την απόφαση τους να βάψουν το γκράφιτι.

«Αυτό δείχνει πως μετατρέπουν κάθε τι «ζωντανό» και όμορφο σε κάτι «απρόσωπο» και νεκρό. Για μας η Ρωσία σημαίνει ευτυχία, για εκείνους σημαίνει σκοτάδι και στασιμότητα», έγραψε σε ανάρτηση της στο Twitter.