Η Αυστρία, επιβάλλοντας αποτελεσματικούς περιορισμούς εισόδου από την Ινδία και για να αποτρέψει την παράκαμψη της απαγόρευσης προσγείωσης σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύει από αύριο, Πέμπτη, την προσγείωση για απευθείας πτήσεις από την Ινδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, στο περιθώριο της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου.

Όποιος έχει επισκεφτεί την Ινδία τις τελευταίες δέκα ημέρες πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μετά την είσοδό του στην Αυστρία, και αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η εξάπλωση της παραλλαγής του κορονοϊού (B.1.617), η οποία φαίνεται ότι είναι ανεξέλεγκτη στην Ινδία.

Εκείνος που θα εισέλθει στην Αυστρία μέσω πτήσεων «transfer» και βρισκόταν στην Ινδία τις τελευταίες δέκα ημέρες πρέπει να τεθεί σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ, μετά από πέντε ημέρες, θα είναι δυνατό δωρεάν τεστ για να εξέλθει από την καραντίνα, αλλά μόνο τεστ PCR και όχι πλέον ένα τεστ αντιγόνου.

Αυτό ισχύει τόσο για Αυστριακούς όσο και για άλλα πρόσωπα με τόπο κατοικίας στην Αυστρία, ενώ εάν κάποιος δεν ζει στην Αυστρία, είναι υποχρεωμένος να επιδείξει αρνητικό τεστ PCR πριν ταξιδέψει.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν απευθείας προγραμματισμένες πτήσεις από την Ινδία προς την Αυστρία, ωστόσο, επιδιώκεται να απαγορευτούν επίσης ιδιωτικές πτήσεις και πτήσεις τσάρτερ και να αποτραπούν εναλλακτικές πτήσεις για την παράκαμψη απαγορεύσεων προσγείωσης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η παραλλαγή του ιού B.1.617 είναι ένας συνδυασμός των μεταλλάξεων από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η μορφή είναι συγκριτικά πιο μεταδοτική και θανατηφόρα.

Στην Αυστρία ισχύουν έως τις 2 Μαΐου απαγορεύσεις προσγείωσης αεροσκαφών από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, οι οποίες τώρα πρόκειται επίσης να παραταθούν.