Η πολωνική κυβέρνηση και τα συνδικάτα κατέληξαν σήμερα σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο όλων των ανθρακωρυχείων στη χώρα έως το 2049, προβλέποντας αποζημιώσεις λόγω αποχώρησης ή διακοπής της εργασιακής σχέσης για 120.000 εργαζόμενους και βοηθούς για την περιοχή εξόρυξης άνθρακα της Σιλεσίας.

Το υπουργείο Κρατικής Ιδιοκτησίας, το οποίο διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία εκ μέρους της κυβέρνησης, τη χαρακτήρισε «ιστορική».

Ωστόσο, ο Ντόμινικ Κολόρτς, επικεφαλής τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Αλληλεγγύη, εξέφρασε κάποια απογοήτευση: «Είναι δύσκολο να είσαι ικανοποιημένος όταν εκκαθαρίζεται μια τόσο σημαντική βιομηχανία», είπε, και τη δήλωση του επικαλείται η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

«Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε, να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

«Δεν είναι σαν να τελείωσαν όλα σήμερα. Έχουμε πολλή δουλειά για να δημιουργηθούν εναλλακτικές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί και να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί η προβλεπόμενη βοήθεια.

Οι ανθρακωρύχοι ένα ευαίσθητο θέμα στην Πολωνία

Ο εξορυκτικός τομέας είναι κατά παράδοση ένα ευαίσθητο θέμα στην Πολωνία, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι ανθρακωρύχοι και οι οικογένειές τους αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Η Πολωνία εξαρτάται σήμερα από τον άνθρακα για το 70% των ενεργειακών της αναγκών και σκοπεύει να μειώσει αυτό το ποσοστό στο 11% έως το 2040 πριν από την πλήρη κατάργηση έως το 2050, προθεσμία που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει για να αντιμετωπίσει ένα από τα χειρότερα προβλήματα ρύπανσης της ΕΕ.