Η BioNTech, η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που παρήγαγε η Pfizer, ετοιμάζει μια νέα έκδοση του εμβολίου που θα ψυχθεί, μια βελτίωση που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανοσοποίηση των φτωχών χωρών.

Ταυτόχρονα, οι δύο εταιρείες εξετάζουν μια πιθανή τροποποίηση του εμβολίου για τις αναμνηστικές δόσεις που μπορεί να απαιτηθούν στο μέλλον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ούγκουρ Σαχίν δήλωσε σε μια συνάντηση στους Financial Times, ότι η εταιρεία του ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για άδεια για μια νέα έκδοση του εμβολίου Comirnaty, η οποία θα αποθηκευτεί στους 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου για έως και έξι μήνες.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται στους -80 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να μένει σταθερό για αυτό το διάστημα, αν και μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες και σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Και οι δύο εταιρείες έχουν δηλώσει ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν αποκλείεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις περίπου ένα χρόνο αργότερα, καθώς η ανοσία δεν αποκλείεται να φθίνει.

Ωστόσο, η παρακολούθηση εθελοντών σε κλινικές δοκιμές, έδειξε ότι η ανοσοαπόκριση τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολιασμού, ήταν ακόμη ικανοποιητική, γεγονός που αύξησε την ελπίδα ότι οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονταν πλέον αναμνηστική δόση το συντομότερο δυνατό.

Όπως αναφέρει το Clinical Trials Arena, η BioNTech και η Pfizer εξετάζουν δύο πιθανές στρατηγικές για τις ενισχυτικές δόσεις: είτε επανάληψη του εμβολιασμού με το Comirnaty, είτε χορήγηση μιας νέας βερσιόν του εμβολίου που σχεδιάστηκε ειδικά για το μεταδοτικό στέλεχος B.1.351 του κοροναϊού, το οποίο πρωτοανιχνεύθηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική και πλέον έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες.

Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, ειδικοί θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμα η βέλτιστη στρατηγική ίσως είναι η επαναχορήγηση του αρχικού εμβολίου.