Με ένα συγκινητικό, γεμάτο αναμνήσιες βίντεο, το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μέσα σε δύο λεπτά παρουσιάζει την σαραντάχρονη ιστορία της Ελλάδας στους κόλπους της ΕΕ.

Το -αν μη τι άλλο- γεμάτο ιστορία βίντεο ξεκινά με το ιστορικό διάγγελμα Καραμανλή, τον Μάιο του 1979 με την υπογραφή, στο Ζάππειο Μέγαρο της Πράξης Προσχώρησης. Θυμίζεται πως η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες στις 28 Ιουνίου 1979. Η πλήρης ένταξη έλαβε χώρα δύο χρόνια αργότερα, την 1η Ιανουαρίου 1981.

Το βίντεο της Κομισιόν έχει τίτλο: «1981-2021 | Η ιστορία της Ελλάδας στα χρόνια της Ευρώπης #40ΕλλάδαΕΕ» , όπου και περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς σε αυτή την πορεία:


Ξεφυλλίζοντας το «άλμπουμ» της ιστορίας στην ΕΕ, περνούν από τα μάτια μας η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζιδάκης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Πύρρος Δήμας, το ευρωμπάσκετ του 1987, ο Κώστας Σημίτης που κάνει ανάληψη από ΑΤΜ τα πρώτα ευρώ, μετά την ένταξή μας στην ευρωζώνη την πρωτοχρονιά του 2002, η ελεύθερη ιδιωτική τηλεόραση το 1989, η κατάκτηση του Euro το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, την ίδια χρονιά, αλλά και η πρωτιά της Ελλάδας στη Eurovision με την Ελενα Παπαρίζου το 2005, το διάγγελμα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, η πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα Εθνική Πινακοθήκη και η ξενάγηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρίγκιπα Κάρολο.