Χειρονομία αβροφροσύνης ή το πρώτο βήμα ενός πολιτισμένου διαζυγίου; Η εταιρεία επενδύσεων του Μπιλ Γκέιτς, Cascade, μετέφερε μετοχές αξίας 1,8 δισ. δολαρίων στη Μελίντα, την ίδια μέρα που το ζευγάρι ανακοίνωσε το χωρισμό του μετά από 27 χρόνια γάμου.

Η Cascade Investment, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου που συνέστησε ο συνιδρυτής της Microsoft για να διαχειρίζεται ένα επιβλητικό κομμάτι ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών στοιχείων, μετέφερε περισσότερες από 14 εκατομμύρια μετοχές (το 2% του συνόλου) του Καναδικού Εθνικού Σιδηροδρόμου (Canadian National Railway) στη Μελίντα Γκέιτς και περισσότερες από 2,9 εκατομμύρια μετοχές (το 3% του συνόλου) της AutoNation, σύμφωνα με δύο εκθέσεις κατάθεσης τίτλων.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, οι μετοχές του Καναδικού Εθνικού Σιδηροδρόμου εκτιμώνται πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και οι μετοχές της AutoNation, μιας εταιρείας με έδρα το Φορτ Λόντερντεϊλ που πωλεί αυτοκίνητα, πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια.

Οι μεταφορές είναι μάλλον από τις πρώτες ενδείξεις για το πώς ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια του κόσμου θα προχωρήσει στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων του κατά τη διευθέτηση του διαζυγίου του. Η αίτηση διαζυγίου του ζευγαριού, η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του King County στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, έδειξε ότι δεν έχουν προγαμιαία συμφωνία για τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων τους ύψους 130 δισ. δολαρίων.

Αντ’ αυτού, οι δυο τους υπέγραψαν συμφωνία διαμοιρασμού των περιουσιακών στοιχείων τους, αλλά οι όροι αυτής της συμφωνίας δεν έχουν αποκαλυφθεί δημοσίως σε δικαστικά έγγραφα. Η Cascade Investment, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διαχειρίζεται, είναι το ένα κομμάτι από το οποίο ξεκίνησε ο διαχωρισμός, ενώ ακόμη ένα πολύ σημαντικό είναι η ιδιοκτησία του ζευγαριού στην αμερικανική γεωργική γη.

Ο Γκέιτς κατέχει σχεδόν 270.000 στρέμματα ή 422 τετραγωνικά μίλια γης σε περισσότερες από δώδεκα Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα του The Land Report τον Ιανουάριο για τις σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες επενδύσεις, που τον καθιστούν το μεγαλύτερο γαιοκτήμονα των ΗΠΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time