Την ελπίδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά στην Ιαπωνία το προσεχές καλοκαίρι εξέφρασε σήμερα σε τοποθέτησή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα βέβαια, ο ΠΟΥ τόνισε ότι θα πρέπει «να υπάρξει αξιολόγηση προκειμένου να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων από την πανδημία».

Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν, χαρακτήρισε μάλιστα τις ιαπωνικές αρχές «εξαιρετικά ικανές» στη λήψη αποφάσεων για το πώς θα διοργανωθούν οι Αγώνες και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την αποφυγή συνωστισμού, που θα μπορούσε να εξαπλώσει περεταίρω τον ιό.

 
H κατάσταση στη χώρα

Στην Ιαπωνία των 125 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί πάνω από 620.000 κρούσματα και 10.589 θάνατοι. Η κατάσταση στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται σε οριακή κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες περιοχές της Ασίας και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει επιβληθεί σκληρό lockdown μέχρι στιγμής.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και η κυβέρνηση έχουν επαναλάβει την αποφασιστικότητά τους να διεξαχθεί το σπουδαίο αθλητικό event στο διάστημα 23 Ιουλίου-8 Αυγούστου, ωστόσο η πλειοψηφία των Ιαπώνων υποστηρίζει την ακύρωση ή την περαιτέρω αναβολή.

Ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε προ μηνών ότι «η Ιαπωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει την απόφαση της ΔΟΕ για τη διεξαγωγή των Αγώνων» και ότι «η χώρα θα κάνει ό, τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών».

φωτογραφία: Al Jazeera