Η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ έχει βγει εκτός ελέγχου καθώς, οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ανέρχονται σε 20 εκ των οποίων 9 παιδιά, και οι τραυματίες στους 65.

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα ήρθαν σε απάντηση για τις ρουκέτες που είχαν εκτοξευτεί νωρίτερα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο μεταξύ ότι ένας από τους διοικητές της σκοτώθηκε σε αυτούς τους βομβαρδισμούς.

Νετανιάχου: Η Χαμάς ξεπέρασε τα «όρια»

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'» εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά, όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Χαμάς - Το τελεσίγραφο της σε Ισραήλ και η ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας

Σειρήνες προειδοποίησης για εκτόξευση πυραύλων ήχησαν το απόγευμα και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις, λίγα λεπτά μετά το τελεσίγραφο που εξέδωσε η Χαμάς καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από δύο σημεία ανάφλεξης στην πόλη.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση μιας ρουκέτας λέγοντας ότι ήταν «σε απάντηση στα εγκλήματα και επιθετικότητα εναντίον της ιερής πόλης, καθώς και στην παρενόχληση του λαού μας στο Σέιχ Τζαρά και στο Τζαμί Αλ-Άκσα».

«Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να καταλάβει καλά ο εχθρός», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Επεισόδια Παλαιστινίων-Ισραηλινών περισσότεροι από 300 τραυματίες

Νέες συγκρούσεις με πέτρες, δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ έφεραν αντιμέτωπους στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πιστούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη.

Νωρίς το πρωί, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν αντικείμενα προς την κατεύθυνση των ισραηλινών δυνάμεων που είχαν πάρει θέσεις μέσα στην πλατεία των Τζαμιών, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, περισσότεροι από 305 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων περισσότεροι από 200 απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ο δρ. Αντνάν Φαρχούντ, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου Μακάσεντ, έκανε λόγο για πολυάριθμα τραύματα στο πρόσωπο και στα μάτια από σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ.

Πως ξεκίνησαν τα άγρια επεισόδια Παλαιστινίων-Ισραηλινών

Βίαιες αναταραχές ξέσπασαν σε μουσουλμανικές γειτονιές της Ιερουσαλήμ, ενόψει των εορτασμών της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», μιας εθνικής επετείου για το Ισραήλ.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια νέων συγκρούσεων με ισραηλινούς αστυνομικούς στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη, σύμφωνα με παλαιστινιακές οργανώσεις πρώτων βοηθειών.

Μπροστά σ' αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν ρίχνοντας πέτρες και άλλα αυτοσχέδια βλήματα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες λάμψης, δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες.

Σε επίσημη δήλωσή της, η αστυνομία του Ισραήλ είπε ότι «δουλεύει για την εξάλειψη της βίας στο Όρος του Ναού και σε άλλες περιοχές της Παλιάς Πόλης».

Το τέμενος Αλ- Άσκα, όπου έλαβαν χώρα οι πλέον βίαιες από τις διαδηλώσεις, βρίσκεται σε τοποθεσία θρησκευτικού ενδιαφέροντος και για τους Εβραίους και συγκεκριμένα στο πιο ιερό σημείο της χώρας τους, το λεγόμενο Όρος του Ναού.