Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που είχε καταδικαστεί από ένα δικαστήριο τον Οκτώβριο να πληρώσει ένα χρέος ύψους 535 λιρών (624 ευρώ), δεν το έχει ακόμα διευθετήσει έπειτα από έξι και πλέον μήνες, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Το περιοδικό Private Eye αποκάλυψε την ύπαρξη αυτής της δικαστικής απόφασης, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου του 2020, η οποία βρέθηκε σε μια βάση διαδικτυακών δεδομένων αστικών δικαστηρίων της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Η απόφαση, που περιήλθε στη γνώση των πρακτορείων ειδήσεων AFP και Reuters, δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του χρέους, ούτε τον πιστωτή. Ορίζει, αντιθέτως, με σαφήνεια ως οφειλέτη τον Μπόρις Τζόνσον, με διεύθυνση τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών από το 1735.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως η ομάδα του «εξετάζει αυτή τη στιγμή την υπόθεση».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανακαίνιση του κτιρίου της Downing Street, όπου όλοι οι λογαριασμοί διευθετήθηκαν δεόντως, είτε από την κυβέρνηση είτε από τον πρωθυπουργό προσωπικά», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ακριβή ανακαίνιση της οικίας του Τζόνσον, η οποία προκάλεσε την έναρξη μιας έρευνας.

Η εκλογική Επιτροπή, η οποία ρυθμίζει τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των εκλογών, ερευνά αυτή τη στιγμή τον τρόπο με τον οποίο ο Βρετανός ηγέτης χρηματοδότησε αυτές τις εργασίες, την ώρα που πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τη συμμετοχή, που δεν δηλώθηκε, ενός πλούσιου χορηγού του Συντηρητικού Κόμματος, με το ποσό των 58.000 λιρών (67.500 ευρώ).

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνει πως πλήρωσε εξολοκλήρου από την τσέπη του το κόστος των ανακαινίσεων, που υπερέβησαν τα ετήσια κονδύλια τα οποία του διατίθενται για να διατηρεί αυτό το ακίνητο, αρνούμενος κάθε έλλειψη διαφάνειας.

Ο 56χρονος πολιτικός βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» και άλλων ερευνών. Η αρχή, που επιβλέπει τον σεβασμό των κοινοβουλευτικών κανονισμών, έκανε γνωστό, στις αρχές Μαΐου, ότι ερευνά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδότησε ο Τζόνσον τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική, μετά τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον βρετανικό Τύπο, πολλοί Συντηρητικοί χορηγοί προσεγγίστηκαν για να καλύψουν τα έξοδα της φροντίδας του γιου του Μπόρις Τζόνσον, Ουίλφρεντ.