«Τύμπανα» πολέμου ηχούν μετά από χρόνια ξανά στο Ισραήλ. Σειρήνες, βομβαρδισμοί και τρόμος συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό τρεις ημέρες μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς μέσα σε 38 ώρες έχει εξαπολύσει από τη Γάζα επιθέσεις με πολλαπλούς στόχους στα Ισραηλινά εδάφη, με πάνω από 1000 ρουκέτες. Το Ισραήλ σφυροκοπά νύχτα και μέρα τη λωρίδα της Γάζας από αέρος. Χιλιάδες πολίτες τρέχουν έντρομοι στα καταφύγια την ώρα που ο σοδηρούς θόλος, το προηγμένης τεχνολογίας αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, προσπαθεί να αναχαιτίσει τις εκατοντάδες ρουκέτες.

Τα χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και οι άμαχοι πληρώνουν το βαρύ τίμημα. Παλαιστινιακές πηγές τονίζουν πως 53 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ανάμεσά τους 14 παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300. Οι Αρχές του Ισραήλ αναφέρουν πως έξι πολίτες και ένας αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες και τα αντιαρματικά πυρά της Χαμάς. Η κατάσταση θυμίζει την πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2014.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, με την ένταση στο κόκκινο, ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς. Την ίδια στιγμή 5.000 έφεδροι βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ στα σύνορα με την Γάζα ενισχύονται.

Από την πλευρά της η Χαμάς, επιβεβαιώνει την απώλεια του στρατηγικού της στελέχους και τονίζει πως τα αντίποινα θα είναι σκληρά. Με τις δύο πλευρές να βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη, φαίνεται πως οι προσπάθειες Ηνωμένων Πολιτειών και Αιγύπτου να υπάρξει γόνιμη επικοινωνία για κατάπαυση του πυρός, πέφτουν προς το παρόν στο κενό.