O ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Γάζα και την Χαμάς να συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους, όπου το μεσημέρι έπεσαν πάνω από 100 ρουκέτες, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά  μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους «Τimes of Israel», ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός (IDF ) ανακοίνωσε σήμερα ότι χτύπησε τέσσερις βάσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς στη Γάζα.

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην καρδιά της πόλης της Γάζας, σε αντίποινα της βροχής ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων, μεταξύ των οποίων και το Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατό στα σύνορα με τη Γάζα, την περιοχή που ελέγχει η παλαιστινιακή Οργάνωση Χαμάς.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, με ισραηλινό υπουργό να δηλώνει ότι «η εκστρατεία μας κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί. «Ότι δεν κάνουμε τώρα θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε σε έξι μήνες. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν έχει συμφέρον να σταματήσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Jerusalem Post», ο ισραηλινός επιτελάρχης

Αντιστράτηγος, Αβίβ Κοχάβι, έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και θα το υποβάλει εντός της ημέρας για έγκριση από την κυβέρνηση.

Μετά την εξουδετέρωση εννέα κορυφαίων στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου , είπε «όχι« στην εκεχειρία που πρότεινε η Χαμάς χθες το βράδυ σε «αμοιβαία βάση». Ωστόσο, σύμφωνα με την «Χααρέτζ», η ισρηλινή ηγεσία ανησυχεί για τις συνεχίζομενες ταραχές από Άραβες- πολίτες του Ισραήλ και δεν αποκλείεται να δεχθεί μία αποκλιμάκωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το αίτημα για εκεχειρία από την πλευρά της Χαμάς διατυπώθηκε μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Υπέρ της αποκλιμάκωσης τάσσεται η αμερικανική πλευρά, που επιχειρεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τον Τζο Μπάιντεν να στέλνει στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή για συνομιλίες.

Στους 83 οι νεκροί από τις συγκρούσεις

Το ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου.

Συνολικά 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 487 τραυματίστηκαν, ανέφερε η Χαμάς έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διέταξε «μαζική» ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό εβραίων και αράβων κατοίκων λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.

«Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (…) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνοντας την ανάκληση δέκα λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ συγκεντρώνει χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας

Ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην καρδιά της πόλης της Γάζας, σε αντίποινα της βροχής ρουκετών κατά ισραηλινών πόλεων, το Ισραήλ συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό χερσαίων δυνάμεων στα σύνορα με τη Γάζα, μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας της Χαμάς και τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον πολυκατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το Ισραήλ έχει τοποθετήσει επιπλέον στρατεύματα - συμπεριλαμβανομένων δύο ταξιαρχιών πεζικού και ενός θωρακισμένου - κοντά στα σύνορα της Γάζας.

 «Δεν έχει δοθεί εντολή για την εκτέλεση μιας χερσαίας επιχείρησης από τον αρχηγό του γενικού προσωπικού», δήλωσε ο υπολοχαγός Τζόναθαν Κόνρικος, εκπρόσωπος του στρατού. «Όμως οι στρατιωτικές προετοιμασίες είναι πράγματι σε εξέλιξη», επιβεβαίωσε.

Ρεπορτάζ εντός και εκτός Ισραήλ δείχνουν ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει περαιτέρω την αντίδρασή της στις επιθέσεις των Παλαιστινίων που προκλήθηκαν από την εκδίωξη Μουσουλμάνων και τον εποικισμό περιοχών τους από Ισραηλινούς.