Οι θάνατοι λόγω κορονοϊού παρέμειναν πάνω από το επίπεδο των 4.000 στην Ινδία, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι ο επίσημος αριθμός είναι αναξιόπιστος, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αριθμού τεστ στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας, όπου η πανδημία εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.


 
Παρότι τα επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα μειώνονται τις τελευταίες ημέρες, επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η καμπύλη έφθασε στην κορύφωσή της, ενώ η ανησυχία τόσο εντός όσο και εκτός χώρας για το στέλεχος B.1.617 εντείνεται.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά τμήματα της χώρας που ακόμη δεν έχουν βιώσει την κορύφωση», προειδοποίησε η Δρ. Σάμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ινδία, μιλώντας στην εφημερίδα The Hindu.

Η κυρία Σουαμινάθαν επισήμανε το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό θετικότητας –βρίσκεται περί το 20%–, το οποίο χαρακτήρισε ένδειξη πως μπορεί να υπάρξουν χειρότερα.


 
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού έχει φθάσει επίσημα τους 274.390 μέχρι στιγμής στην Ινδία. Τα νοσοκομεία σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να μην δέχονται ασθενείς, ενώ τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.



 Οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα με τις νεκρικές πυρές σε χώρους στάθμευσης και πτώματα να ξεφράζονται στις όχθες του Γάγγη ποταμού επέτειναν την αγανάκτηση για τον τρόπο που χειρίστηκε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι την κρίση.