Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ, ζάχαρης και χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, είχε μια περίοδο βροχών σχεδόν χωρίς καθόλου… βροχή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg», τα εδάφη της έχουν ξεραθεί και τα επίπεδα των ποταμών είναι χαμηλά στα κεντρικά και νότια της χώρας, ένα «εργοστάσιο» γεωργικής παραγωγής. Η ξηρασία είναι τόσο σοβαρή που οι αγρότες ανησυχούν ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα νερού που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθούν ζωντανές οι καλλιέργειες κατά τους επόμενους μήνες, την ξηρή περίοδο της χώρας.

Ο Mauricio Pinheiro, άρχισε να αρδεύει τις καλλιέργειες καφέ arabica τον Μάρτιο, δύο μήνες νωρίτερα από το κανονικό, αφού η φυτεία του έλαβε λιγότερο από το ήμισυ της βροχής που χρειαζόταν. Χρησιμοποιεί τόσο πολύ νερό για τα φυτά που δεν έχει μείνει αρκετό για το σπίτι του. Για να συνεχίσουν να λειτουργούν το ντους και οι βρύσες του σπιτιού, έπρεπε να ψάξει άλλο πηγάδι.

«Η δεξαμενή μου στερεύει τώρα - αυτό συμβαίνει συνήθως τον Αύγουστο», δήλωσε ο Pinheiro, ο οποίος ζει στο Pedregulho στην περιοχή Alta Mogiana, στην πολιτεία του Σάο Πάολο. «Ανησυχώ πραγματικά ότι το νερό θα εξαντληθεί κατά τους επόμενους μήνες».

Κίνδυνος πληθωρισμού, φόβοι για πείνα

Η προοπτική να μαραθούν οι πορτοκαλιές και οι φυτείες καφέ έρχεται σε μια εποχή που οι γεωργικές καλλιέργειες συσσωρεύονται σε πολυετή υψηλά επίπεδα, γεγονός που έχει αυξήσει τους φόβους για πληθωρισμό τροφίμων. Το υψηλότερο κόστος διατροφής μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, ένα πρόβλημα που η πανδημία με τον κοροναϊό έκανε ακόμη πιο έντονο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ και ακατέργαστης ζάχαρης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν ήδη «αγγίξει» τετραετή υψηλά.

Συρρικνώνεται η παραγωγή καφέ

Εάν ακόμη και οι αρδευόμενες περιοχές δεν μπορούν να πάρουν αρκετό νερό, η παραγωγή καφέ και πορτοκαλιού της Βραζιλίας μπορεί να μειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η τρέχουσα καλλιέργεια πορτοκαλιού της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, το περισσότερο σε διάστημα 33 ετών και η παραγωγή καφέ arabica, η ποικιλία υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται από αλυσίδες όπως η Starbucks, μειώνεται επίσης σημαντικά.

Οι βροχοπτώσεις ήταν καταστροφικά χαμηλές για πολλές περιοχές στο Σάο Πάολο και στο Μίνας Ζεράις από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, δήλωσε ο John Corbett, Διευθύνων Σύμβουλος της aWhere Inc. Κατά τις επόμενες 15 ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος της Βραζιλίας αναμένεται να παραμείνει ξηρότερο από το κανονικό.

Ένα κύμα ξηρότητας είναι συχνό για αυτήν την περίοδο του έτους στη Βραζιλία, ωστόσο φέτος αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο, εντείνοντας τις ανησυχίες. Οι τακτικές βροχές θα επιστρέψουν στην περιοχή την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αντί για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Celso Oliveira, μετεωρολόγο της Somar Meteorologia.

Περίπου το 30% της καλλιέργειας πορτοκαλιού της Βραζιλίας και το 15% των καλλιεργειών καφέ arabica είναι αρδευόμενο.

«Τα επίπεδα των ποταμών και των λιμνών ήταν πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Regis Ricco, διευθυντής της RR Consultoria Rural.

Ο Francisco Sergio de Assis, ένας καλλιεργητής καφέ στη Μόντε Καρμελο, δήμος της Μίνας Ζεράις, άρχισε να αρδεύει τα χωράφια του έναν μήνα νωρίτερα και δεν πιστεύει ότι οι δεξαμενές νερού του θα διαρκέσουν αν δεν βρέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη για τους πορτοκαλεώνες. Ο Emerson Fachini, ένας αγρότης που καλλιεργεί 11 στρέμματα με πορτοκαλιές στο Σάο Πάολο, δήλωσε ότι έχει ενεργοποιημένα από τον Ιανουάριο τα συστήματα άρδευσης.

«Οι δεξαμενές νερού στερεύουν, εξαντλούνται λίγο πριν από την περίοδο της ξηρασίας», δήλωσε ο Gilberto Tozatti της GCONCI-Group Citrus Consulting, με έδρα το Σάο Πάολο. «Η κατάσταση επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας του Σάο Πάολο και εξακολουθεί να βλάπτει την καλλιέργεια της επόμενης σεζόν».