Νετανιαχου
Διεθνή

Χρησμός Νετανιάχου για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι βομβάρδισε αεροπορικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ

Παρόλο που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι εντάσεις, τα επεισόδια αλλά και ο διπλωματικός πυρετός κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι «πολεμικές επιχειρήσεις μπορεί να τελειώσουν σε μερικές ημέρες».

Βομβαρδισμός αεροπορικών βάσεων

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ισχυρίζεται ότι τις τελευταίες ώρες βομβάρδισε αεροπορικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι, το τελευταίο 24ωρο εκτόξευσε 122 βόμβες σε 40 στόχους προκειμένου να καταστρέψει το λεγόμενο «μετρό» της Χαμάς.

Διεθνείς αντιδράσεις

Κι ενώ συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Αίγυπτος ζήτησε τον τερματισμό του πολεμικών επιχειρήσεων ενώ η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Η Ουάσιγκτον έχει εμποδίσει επανειλημμένα τις προσπάθειες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρτιση κοινών δηλώσεων που ζητούν τον τερματισμό των μαχών. Η τελευταία απόρριψη των ΗΠΑ ήρθε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά χθες η οποία έληξε και πάλι χωρίς δήλωση, καθώς οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε για πρώτη φορά την «υποστήριξή» του για κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια συνδιάλεξής του τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Πέραν της ρητής υποστήριξης της Κίνας στο γαλλικό σχέδιο απόφασης, η Ρωσία επίσης κλίνει στο να εγκρίνει το κείμενο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Πάντως διαφαίνεται μία αχτίδα ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης με την αιγυπτιακή προσπάθεια να κερδίζει δυναμική μεταξύ των φατριών στη Γάζα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Guardian.

3.700 ρουκέτες μέσα σε 9 ημέρες

Χθες βράδυ φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε να φωτίζεται ο ουρανός καθώς το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστινίων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Σε εννέα ημέρες, έχουν εκτοξευθεί 3.700 ρουκέτες από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, περίπου το 90% εκ των οποίων έχει αναχαιτιστεί από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Απώλειες ζωών από τις εχθροπραξίες

Από την έναρξη των εχθροπραξιών - 10η Μαίου- τουλάχιστον 219 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 100 γυναικόπαιδα, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγος από την αστυνομία για 12 θανάτους από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 24 Παλαιστίνιους από τη 10η Μαΐου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για ανθρωπιστική κρίση, καθώς 72.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Αφού άνοιξε για μερικές ώρες, το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ προς τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισε ξανά χθες από το Ισραήλ έπειτα από παλαιστινιακά πυρά, με φορτηγά που μετέφεραν διεθνή βοήθεια – τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα – να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή.