Ερωτήματα για τις συνθήκες κράτησης και ομολογίας του Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του δημιουργούν τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Λευκορωσικές Αρχές.

Η σύντροφος του δημοσιογράφου «ομολογεί» τη συμμετοχή της στη διαρροή πληροφοριών. «Επίσης είμαι συντάκτρια του καναλιού “Μαύρο Βιβλίο” στο Telegram, το οποίο δημοσιεύει προσωπικές πληροφορίες για αξιωματικούς των υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων».

Η Σοφία Σαπέγκα μοιάζει να απαγγέλλει όσα λέει στο βίντεο και αν και δείχνει καλά στην υγεία της, ο τρόπος με τον οποίο μιλά υποδεικνύει ότι εξαναγκάστηκε σε ομολογία. Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε δημοσιευθεί το βίντεο με τον 26χρονο δημοσιογράφο. Δείχνει πρησμένος, εμφανώς ταλαιπωρημένος ενώ έχει και κάποια σημάδια στο πρόσωπο.

Ειδικοί δεν αποκλείουν την χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Μια πράξη εκδίκησης

Ως πράξη εκδίκησης περιγράφει ο πατέρας του 26χρονου δημοσιογράφου τη σύλληψη του γιου του. Τη λάθος στιγμή, στο λάθος σημείο υποστηρίζει πως βρέθηκε η κόρη της η μητέρα της συντρόφου του Προτάσεβιτς. Η Σοφία Σαπέγκα θα παραμείνει κρατούμενη για δύο μήνες σε φυλακή της KGB.

Βασανιστήρια στις φυλακές της Λευκορωσίας


Βίντεο που τραβήχτηκε από μάρτυρα, κατέγραψε κραυγές θυμάτων που αντηχούσαν από τα τείχη της φυλακής στο Μινσκ μέσα στη νύχτα. Διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, είχαν σπασμένα οστά και δόντια, μώλωπες, εγκαύματα. Η αστυνομία κρατά τους ανθρώπους τρεις ημέρες χωρίς ύπνο και με φρικτά βασανιστήρια.

Δασκαλάκη: Πανικός και φόβος αποτυπώνονται στα βίντεο


Η ψυχολόγος Μάγδα Δασκαλάκη σημείωσε ότι της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το βίντεο της συντρόφου του Προτάσεβιτς, σημειώνοντας ότι δεν κάνει ανάγνωση, αλλά έχει αποστηθίσει το κείμενο και το λέει από μνήμης. «Ο λόγος της δείχνει ένα πανικό, ένα φόβο και είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται υπό κράτηση και ότι οι συνθήκες της είναι δύσκολες» πρόσθεσε η κυρία Δασκαλάκη.

«Όταν λέμε κάποιο ψέμα, αποφεύγουμε την οπτική επαφή και αυτό που κάνει η νεαρή κοπέλα είναι να λέει πράγματα αληθινά, αλλά με μια διαδικασία ψεύτικη, είναι σκηνοθετημένη» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η Σαπέγκα προσπαθεί να μαζευτεί στην καρέκλα και δείχνει φόβο για αυτόν που βρίσκεται πίσω από την κάμερα.