Απο τη μέρα που οι Πράσινοι της Γερμανίας ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ για την καγκελαρία, «πετούσαν» στις δημοσκοπήσεις, αλλά το σκηνικό φαίνεται πώς αλλάζει, αφού πλέον βλέπουν την πλάτη του CDU της Μέρκελ.

 Σύμφωνα με διαδικτυακή σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) εξασφαλίζουν ποσοστό 26% στην πρόθεση ψήφου, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Πράσινους (22%), που είχαν πάρει κεφάλι το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν την Κυριακή βουλευτικές εκλογές» το 15% προτιμά τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, το 12% τους Φιλελεύθερους, το 11% την ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και το 7% το Αριστερό Κόμμα (Die Linke).

 Σε δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου πριν από έναν μήνα οι Πράσινοι προηγούνταν με 25% κατά μία ποσοστιαία μονάδα των CDU / CSU. Στο ίδιο διάστημα Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι κατάφεραν να βελτιώσουν κατά μία μονάδα τα ποσοστά τους, η AfD παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ η Αριστερά υποχωρεί κατά 1%. Όσον αφορά στην αποτίμηση του έργου των διεκδικητών της καγκελαρίας προηγείται ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς καθώς το 21% θεωρεί ότι είναι «μάλλον καλό» και το 8% «πολύ καλό». Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ (18% θεωρούν μάλλον καλές τις επιδόσεις του και το 8% πολύ καλές). Έπεται η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Μπέρμποκ (17% και 8% αντίστοιχα) και τελευταίος και… καταϊδρωμένος ο επικεφαλής του CDU Άρμιν Λάσετ (18% και 5% αντίστοιχα).