Ανηλίκους, ακόμη και μικρά παιδιά έχουν φυλακιστεί στην Λευκορωσία, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να στείλει επιστολή στην κυβέρνηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο προκειμένου να ζητήσει την προστασία των ανηλίκων.

Στην επιστολή την ποία υπογράφουν συνολικά 11 υπουργοί Εξωτερικών και Παιδείας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Δένδιας και η Νίκη Κεραμέως από την Ελλάδα τονίζεται πως «μία χώρα που στερεί από τα παιδιά της το μέλλον δεν έχει μέλλον η ίδια. Το να στερούνται τα δικαιώματα τον παιδιών σημαίνει να στερείται και το μέλλον της Λευκορωσίας».

Τι καταγγέλλει η ΕΕ

Όπως τονίζεται στο γράμμα, τα παιδιά στην Λευκορωσία αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα λόγω της συνεχόμενης συστημικής καταπίεσης. Όμως οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μένουν εκεί καθώς όπως σημειώνεται η νεολαία της Λευκορωσίας γίνεται ακόμα και η ίδια στόχος της πολιτικής καταπίεσης.

 Η εν λόγω επιστολή είναι, όπως αναφέρει το Politico, μία πρωτοβουλία της Λιθουανίας επ' αφορμής της Διεθνούς Ημέρας για την Προστασία των Παιδιών. Το Βίλνιους καλεί τις Βρυξέλλες να εγκαλέσουν την Λευκορωσία για να απελευθερώσει αμέσως όποιοι ανήλικοι έχουν κρατηθεί ή καταδικαστεί σε φυλάκιση από το ίδιο το καθεστώς και τους δικαστές που ελέγχει ο Λουκασένκο.

 Οι χώρες που την έχουν υπογράψει είναι: 

Λιθουανία

Βουλγαρία

Κροατία

Κύπρος

Τσεχία

Εσθονία

Ελλάδα

Λεττονία

Εσθονία

Λουξεμβούργο

Σλοβενία