Στον ρυθµό των αποκαλυπτικών βίντεο που κοινοποιεί από τη σουίτα του στο Ντουµπάι ένας Τούρκος αρχιµαφιόζος -που, από ό,τι φαίνεται, γνωρίζει πολλά και θα µπορούσε να «κάψει» πολλούς, και µάλιστα υψηλά ιστάµενους- ζει εδώ και εβδοµάδες η γειτονική Τουρκία.

Ο Σεντάτ Πεκέρ κατηγορεί µέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Ερντογάν για µια σειρά από εγκλήµατα, βιασµούς, δολοφονίες αντιφρονούντων και δηµοσιογράφων, µέχρι και λαθρεµπόριο ναρκωτικών, παράνοµο πλουτισµό και κατάχρηση εξουσίας.

Η καταιγίδα των αποκαλύψεων -που µέχρι στιγµής δεν επιβεβαιώνεται- φθάνει στην αυλή του προεδρικού µεγάρου και µέσα στην εβδοµάδα ανάγκασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει σχετικό σχόλιο, την ώρα που οι φήµες και οι θεωρίες συνωµοσίας στην Αγκυρα οργιάζουν και η δηµοτικότητα του Τούρκου προέδρου αλλά και του AKP βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Σε ένα από τα επίµαχα βίντεο, τα οποία παρακολουθούν εκατοµµύρια Τούρκοι στο YouTube , o Πεκέρ στοχοποιεί τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊµάν Σοϊλού. Ισχυρίζεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Αγκυρας τον είχε προστατεύσει από τη σύλληψη, ενώ καταγγέλλει ότι συνεργάτες του απέκτησαν µε µυστηριώδεις τρόπους τεράστιες περιουσίες. Ο 49χρονος Πεκέρ λέει ότι ο ίδιος ο Σοϊλού τον ενηµέρωσε στο παρελθόν πως οι Αρχές έχουν «ανοίξει τον φάκελό» του, επιτρέποντάς του να εγκαταλείψει την Τουρκία και να διαφύγει από τη δίωξη - ισχυρισµός που έχει ασκήσει σηµαντική πίεση στον υπουργό.


Απίστευτες κατηγορίες για το περιβάλλον του «Σουλτάνου»


Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Επειτα από εβδοµάδες σιωπής, ο Ερντογάν ασχολήθηκε µε τον αρχιµαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος συνεχίζει να κάνει απίστευτες καταγγελίες για το περιβάλλον του «Σουλτάνου». Ο Ερντογάν είπε ότι θα αναζητήσει τον δρόµο της ∆ικαιοσύνης, ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί τον υπουργό Εσωτερικών του.
Μιλώντας στους βουλευτές του Κόµµατος ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην πρώτη δηµόσια τοποθέτησή του επί του θέµατος, είπε ότι ο στόχος των βίντεο του Πεκέρ είναι «να βλάψουν την Τουρκία». Από την πλευρά του, ο Σοϊλού, ένα από τα πιο ισχυρά µέλη της κυβέρνησης Ερντογάν, απέρριψε τις κατηγορίες του «αρχινονού» και κατέθεσε µήνυση σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήµηση. Είπε, µάλιστα, ότι τα βίντεο ήταν µέρος µιας «διεθνούς επιχείρησης», µε στόχο να πληγεί η τουρκική οικονοµία.

Πριν από µία εβδοµάδα, η τουρκική Αστυνοµία συνέλαβε τον αδελφό του Σεντάτ Πεκέρ µετά την καταγγελία του «βαρόνου» του υποκόσµου ότι πριν από 25 χρόνια τού είχε αναθέσει µια αποστολή που απέτυχε: να δολοφονήσει δηλαδή τον Τουρκοκύπριο πολιτικό και δηµοσιογράφο Κουτλού Ανταλί. Την εντολή είχε δώσει, σύµφωνα µε τους ισχυρισµούς του Πεκέρ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεµέτ Αγάρ. Η υπηρεσία δίωξης εγκληµάτων της τουρκικής Αστυνοµίας συνέλαβε τον Ατίλα Πεκέρ και έναν σωµατοφύλακά του στην επαρχία Μούλα, που βρέχεται από το Αιγαίο, σύµφωνα µε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 1996, και οι τουρκικές έρευνες δεν αποκάλυψαν ποτέ τους υπευθύνους. Το 2005, το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων επέβαλε πρόστιµο στην Τουρκία, διότι δεν διενήργησε «επαρκή και αποτελεσµατική έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας».

Σύµφωνα µε τον Πεκέρ, ο ίδιος πρώην υπουργός που ήθελε τον Ανταλί νεκρό είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία ακόµα ενός δηµοσιογράφου, του Ουγούρ Μουµτζού, καθώς και του συζύγου της Περβίν Μπούλνταν, σηµερινής συµπροέδρου του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος των Λαών (HDP), που εκφράζει την κουρδική µειονότητα.


Στο στόχαστρο η ομάδα «PELIKAN»


Το πρώτο βίντεο του «νονού», που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου, στοχοποιούσε την οµάδα «Pelikan», ένα κράτος εν κράτει στην Τουρκία, που είχε στηθεί γύρω από τον πρώην υπουργό Οικονοµικών και γαµπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλµπαϊράκ. «Ανθρωποι του βαθέος κράτους, “Pelikanιστές”, θα ηττηθείτε από µια κάµερα σε ένα τρίποδο», είπε ο Πεκέρ.

Το τσουνάµι των αποκαλύψεων αναµένεται να πλήξει περισσότερο την κυβέρνηση Ερντογάν, την ώρα, µάλιστα, που βρίσκεται αντιµέτωπη µε µια παραπαίουσα οικονοµία και µια υγειονοµική κρίση άνευ προηγουµένου.

Προς το παρόν, ο Σεντάτ Πεκέρ, ο «κ. Μπότοξ» όπως είναι το προσωνύµιό του, συνεχίζει απτόητος, έχοντας δηµοσιεύσει µέχρι στιγµής στο YouTube συνολικά επτά βίντεο.

Μορφή του τουρκικού υποκόσµου, ο Πεκέρ ήταν διαβόητος τη δεκαετία του 1990. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη το 2007, µεταξύ άλλων για σύσταση συµµορίας. Το 2016 απείλησε να «κολυµπήσει στο αίµα» ακαδηµαϊκών που είχαν καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ο ίδιος ανέφερε την περασµένη εβδοµάδα ότι έχει καταφύγει στο Ντουµπάι, στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.