Ο Έλον Μασκ απέδειξε για άλλη μια φορά την ικανότητά του να κινεί τις αγορές, ακόμη και με ένα απλό και… χαλαρό σχόλιο σχετικά με την κουλτούρα του διαδικτύου.

Ειδικότερα, ένα σχόλιό του για το viral βίντεο «Baby Shark» στο YouTube προκάλεσε άνοδο της μετοχής μιας εταιρείας της Νότιας Κορέας.

Σε απάντηση σε ένα κλιπ που δημοσιεύθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της κωμικής σειράς κινουμένων σχεδίων «South Park» στο Twitter, σχετικά με viral memes που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, το «αφεντικό» της Tesla έγραψε στους 56,3 εκατομμύρια ακολούθους του: «Το Baby Shark τους συντρίβει όλους!».

Οι επενδυτές κρέμονται από τα… χείλη του

Ο Μασκ έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες διακυμάνσεις στην αξία των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin και το Dogecoin, με –υποτίθεται- αυθόρμητα σχόλια, αφήνοντας τους επενδυτές και τους ακολούθους του να κρέμονται από τα χείλη ενός άνδρα αξίας άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία του σχόλια είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι μετοχές της εταιρίας Samsung Publishing της Νότιας Κορέας - ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στον δημιουργό του Baby Shark, SmartStudy – «εκτοξεύτηκαν» κατά 10%, προτού κλείσουν με άνοδο άνω του 6% στο χρηματιστήριο της Κορέας.

Ο Μασκ είπε ότι το «Baby Shark» έχει «περισσότερες προβολές από τους ανθρώπους» -μια αναφορά στο γεγονός ότι το βίντεο - ένα επαναλαμβανόμενο τζινγκλ με θέμα τον καρχαρία, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα μικρά παιδιά - έχει 8,3 δισ. προβολές. Ο πληθυσμός του κόσμου υπολογίστηκε σε λιγότερο από 8 δισεκατομμύρια το 2020.

Η περίπτωση του Dogecoin

Ο ιδρυτής της Tesla έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν… ορεξάτος για αινιγματικά ή πομπώδη δημόσια σχόλια σχετικά με εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκρατορίας Tesla που δημιούργησε, ανεβάζοντας ή ρίχνοντας τις μετοχές τους.

Τον Φεβρουάριο, η αξία του κρυπτονομίσματος Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο meme στο διαδίκτυο, αυξήθηκε κατά 50%. Ο καταλύτης ήταν ένα tweet από τον Μασκ που το περιέγραφε ως «το κρυπτονόμισμα των ανθρώπων».

Τον περασμένο μήνα, κατά την εμφάνισή του στην αμερικανική κωμική εκπομπή «Saturday Night Life», ο Μασκ χαρακτήρισε το Dogecoin ως «απάτη», προκαλώντας την πτώση της αξίας του.

Η τιμή του bitcoin σημείωσε «άλμα» 14%, ανερχόμενη στο ρεκόρ των 43.500 δολαρίων νωρίτερα φέτος, αφού ο Μασκ φάνηκε να του δίνει την… ευλογία του μέσω Twitter. Στη συνέχεια, η Tesla αγόρασε 1,5 δισ. δολ. του ψηφιακού νομίσματος και είπε ότι θα επιτρέπει στους πελάτες της να πληρώνουν με αυτό.

Λίγους μήνες αργότερα, το bitcoin διολίσθησε κατά 17%, μετά την αναστολή των πληρωμών με bitcoin από την Tesla.

Στο «μικροσκόπιο» των ρυθμιστικών αρχών

Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν ερευνήσει βαθιά την ικανότητα του Μασκ να κινεί τις αγορές με τον λογαριασμό του στο Twitter.

Το 2019, ο Μασκ κατέληξε σε διακανονισμό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την έρευνα της ρυθμιστικής αρχής για ένα tweet του, που υποδήλωνε ότι θα βγάλει την Tesla από τις χρηματαγορές, κάτι που οδήγησε σε άνοδο τη μετοχή της εταιρείας. Η αρχή φέρεται επίσης να έχει εξετάσει τα tweets του σχετικά με το Dogecoin.