Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια 250 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πείνας στην Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών στον κόσμο.

 Η συμβολή αυτή ανταποκρίνεται σε αίτημα του ΟΗΕ και έχει στόχο την ενίσχυση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος, διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 Πενήντα εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τις χώρες του Σάχελ και της ανατολικής Αφρικής που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, πρόσθεσε.

 Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα χορηγηθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη διατροφικής ασφάλειας, καθώς η πανδημία του νέου κοροναϊού προκάλεσε αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών.

 Η ανακοίνωση έγινε πριν από την σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7 που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή στη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία φιλοξενεί την σύνοδο, δέχθηκε έντονες επικρίσεις μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του να μειώσει τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που προορίζεται για την χορήγηση βοήθειας για την ανάπτυξη.

 Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο απειλούνται από πείνα και ότι ο αριθμός των περιπτώσεων οξείας πείνας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες.