Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στο ισραηλινό κοινοβούλιο, θέτοντας εκτός εξουσίας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από 12 χρόνια, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την ψηφοφορία για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ισραηλινοί βουλευτές εξέλεξαν τον κεντρώο Μίκι Λεβί πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ο 69χρονος βουλευτής Λεβί, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), εξελέγη με 67 ψήφους (από τις 120 στο κοινοβούλιο) και ντικαθιστά τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Με ισχνή πλειοψηφία η νέα κυβέρνηση 

Ειδικότερα από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, 59 βουλευτές, καταψήφισαν.

Ο εθνικιστής Ναφτάλι Μπένετ παρουσίασε νωρίτερα τα μέλη της νέας κυβέρνησης, στην οποία θα είναι για ένα πρώτο διάστημα πρωθυπουργός. «Είμαι περήφανος που μπορώ να καθίσω σε μια κυβέρνηση με ανθρώπους που έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις» είπε Μπένετ απευθυνόμενος στο κόμμα Νετανιάχου και τονίζοντας πως φαίνεται πως υπήρχε ένα πρόβλημα απαγκίστρωσης από την εξουσία.

Η ισραηλινή προεδρία έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ του κεντρώου κόμματος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Είμαστε εδώ στο όνομα του καλού»

«Αυτή δεν είναι μια μέρα θρήνου. Δεν υπάρχει κάποια δυσαρμονία με τις υποσχέσεις μας. Δεν πρόκειται να προκληθεί κακό σε κανέναν. Υπάρχει μια αλλαγή κυβέρνησης σε μια δημοκρατία. Αυτό είναι όλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε εδώ στο όνομα του καλού και προκειμένου να δουλέψουμε. Και πείτε σε όσους σκοπεύουν να γιορτάσουν απόψε, να μην χορεύουν πάνω στον πόνο άλλων. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε ένας λαός», δήλωσε επιπρόσθετα.