Σε σοβαρές ελλείψεις πριν από τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να οδηγήσει η αναστάτωση στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία εμπορευματοκιβωτίων, καθώς μέχρι στιγμής δε υπάρχει κάποιο σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να εξομαλυνθεί.

Όπως αναφέρεται σε εκτενές αφιέρωμα του BBC, η πανδημία που έπληξε την επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα προκάλεσε οξεία συμφόρηση στα λιμάνια της περιοχής. Ως αποτέλεσμα, οι αποστολές καθυστέρησαν και επιδείνωσαν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις δε, «μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες για να επιλυθούν».

«Έκρηξη» παραγγελιών

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις δραματικές διακυμάνσεις της ζήτησης που προκλήθηκαν από την πανδημία, καθώς και τις συνέπειες από τον πρόσφατο αποκλεισμό του καναλιού του Σουέζ.

Μια δραματική επιβράδυνση στα πρώτα στάδια της πανδημίας ακολούθησε φρενίτιδα δραστηριότητας, καθώς οι πελάτες που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να κοινωνικοποιηθούν, παραγγέλνουν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά.

Αυτή η ξαφνική μετατόπιση της ζήτησης, από την ένδεια στην έκρηξη, κλόνισε τις ισορροπίες στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα λιμάνια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική υπερφορτώθηκαν με πλοία που έφταναν ταυτόχρονα. Στη συνέχεια ήρθε ο αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ τον Μάρτιο. Το κλείσιμο μιας από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς καθυστέρησε εκατοντάδες πλοία.

Αλλά όταν άνοιξε ξανά, η ξαφνική άφιξη των καθυστερημένων πλοίων προκάλεσε νέα συμφόρηση σε ευρωπαϊκούς κόμβους όπως το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα.