Για την συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μίλησε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτιμώντας ότι αυτή πήγε καλά.

Οι σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν όταν πέρυσι, ο Ερντογάν πρότεινε στον Μακρόν να ξεκινήσει θεραπεία για «ψυχικά θέματα», αφού ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ και εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την «κρίση» που περνά το Ισλάμ έπειτα από τη βάναυση δολοφονία του δασκάλου Σαμουέλ Πατί από έναν ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμάνο έφηβο.

Η Άγκυρα τότε είχε ζητήσει το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων ωθώντας το Παρίσι να ανακαλέσει τον πρέσβη του για διαβουλεύσεις.

«Η ατμόσφαιρα ήταν ειρηνική αλλά χωρίς συγγνώμη»

«Η ατμόσφαιρα αυτής της συνάντησης ήταν ειρηνική. Χωρίς συγγνώμη ή ακόμη και απαιτήσεις για συγγνώμη από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά υπήρχε σαφώς η επιθυμία να ξαναρχίσει η δουλειά» δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Ακόμα, χαιρέτισε τον ήρεμο τρόπο των δημόσιων δηλώσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση «κοινών προκλήσεων».

Παράλληλα, όσον αφορά τη Λιβύη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός και της διεξαγωγής εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Ερντογάν, συνέχισε ο Μακρόν, επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητά του να συνεργαστεί προς την αποχώρηση ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη.