Για σκόπιμη παρεμπόδιση των Βρετανών από το να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, ώστε να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στο εσωτερικό της χώρας τους, κατηγορούν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου οι Έλληνες ξενοδόχοι, όπως ισχυρίζεται στην «Daily Mail» ο επικεφαλής μιας κορυφαίας ταξιδιωτικής εταιρείας.

Ειδικότερα, ο Γκράχαμ Σίμπσον, ιδρυτής της Simpson Travel, είπε στην εφημερίδα ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί η Βρετανία αποτρέπει τα ταξίδια σε προορισμούς όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα, ζητούν τώρα από τη βρετανική κυβέρνηση να αιτιολογήσει τη στάση της με στοιχεία και δεδομένα.

Μιλώντας για μια επικρατούσα διάθεση «σοκ, απελπισίας και ανησυχίας», ο Σίμπσον δήλωσε στην εφημερίδα: «Συναντήθηκα με 18 ξενοδόχους και τον βουλευτή της Ζακύνθου, οι οποίοι ανησυχούν πάρα πολύ. Συνήθως το 70% των πελατών στα ξενοδοχεία τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Βρετανοί τουρίστες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τον πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να διασφαλίσει ότι τα λεφτά θα μείνουν στην Αγγλία», είπε.

Ο Σίμπσον, που περνά μέρος της χρονιάς στους Παξούς με την Ελληνίδα σύζυγό του, χαρακτήρισε «απίστευτο» το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και είπε ότι ο ίδιος είναι πλήρως εμβολιασμένος από τον Απρίλιο.

Όπως είπε, οι Παξοί είχαν μηδενικούς θανάτους και μόλις πέντε κρούσματα κοροναϊού τους τελευταίους πέντε μήνες. Επίσης, μηδενικά κρούσματα έχει το Μεγανήσι, ενώ η κατάσταση είναι παρόμοια σε Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο. «Στην Κέρκυρα, το νησί του Ιουνίου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, περίπου 120.000 ατόμων, έχουν 10 -15 κρούσματα την ημέρα», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, ο εμβολιασμός λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, ενώ τόνισε ότι όποιος εργάζεται στον τουριστικό κλάδο πρέπει να εμβολιάζεται. «Είναι πιθανότερο να κολλήσεις στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, όπου οι άνθρωποι περιμένουν σε ουρές δύο ή και παραπάνω ωρών, παραπλεύρως σε άλλες αφίξεις από όλο τον κόσμο και συναντώντας αποδιοργανωμένο και ελλιπώς εκπαιδευμένο προσωπικό», είπε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να ταξιδέψει ο βρετανικός πληθυσμός αυτό το καλοκαίρι», εκτίμησε ο ίδιος.

Παράταση του lockdown στη Βρετανία

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», τις τελευταίες επτά ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 64 ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ καταγράφουν πτώση εδώ και 10 συνεχόμενες ημέρες. Ωστόσο, τα νούμερα είναι οριακά υψηλότερα από τα βρετανικά, όπου καταγράφονται 61 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στη λεγόμενη «πράσινη λίστα», πράγμα που σημαίνει πως κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους οι Βρετανοί θα πρέπει να παραμείνουν σε ολιγοήμερη καραντίνα.

Χθες, εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown κατά έναν μήνα ακόμη, μέχρι τις 19 Ιουλίου, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για τον τουριστικό κλάδο.