Παρελθόν αποτελεί η κρίσιμη σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να αναφέρει σήμερα ότι εξελίχθηκε «περίπου όπως αναμενόταν».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε ότι ο τόνος της συνόδου με τον Ρώσο ομόλογό του ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Τι μάθαμε από τη Σύνοδο

1. Η περίεργη και απρόβλεπτη εποχή του Τραμπ έχει τελειώσει

Το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια καταστροφική σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι πίστευε τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η Μόσχα δεν παρενέβη στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, με μια κοινή συνέντευξη Τύπου που ήταν τόσο ταπεινωτική για την Αμερική που η ανώτερη σύμβουλος του Τραμπ, Φιόνα Χιλ, σκέφτηκε να την διακόψει, ενεργοποιώντας τον συναγερμό πυρκαγιάς ή επικαλούμενη ένα ψεύτικο ιατρικό επείγον περιστατικό.

Στη Γενεύη, αντίθετα, παρατηρήθηκε μια «χαλαρή κανονικότητα», όπως σχολιάζει η «Guardian». Ο Μπάιντεν ήταν καλά προετοιμασμένος για τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας. Έδειξε χαλαρός, λέγοντας στον Πούτιν ότι επιδιώκει μια «προβλέψιμη» σχέση, μετά από μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από μια αδίστακτη συμπεριφορά εκ μέρους του Κρεμλίνου.

Η Σύνοδος Κορυφής «κύλησε» μέσα από συμβατικές διπλωματικές γραμμές: μια χειραψία, αρκετές ώρες εντατικών συνομιλιών και ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου στη συνέχεια. Το «φάντασμα» του Ελσίνκι εξορκίστηκε. Θα υπάρξει ένα συμφωνημένο αρχείο για όσα συζητήθηκαν, σε αντίθεση με το 2018, όταν ο Τραμπ συνάντησε μόνος του τον Πούτιν, χωρίς βοηθούς, αλλά και χωρίς τον διερμηνέα του.

2. Η άποψη του Πούτιν για την Ουάσιγκτον είναι (ακόμα) αρνητική

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες συναντήθηκε με πέντε Αμερικανούς προέδρους. Αυτά τα χρόνια, ο Πούτιν έχει καταρτίσει μια λίστα γεωπολιτικών «μετώπων»: η επέκταση του ΝΑΤΟ, η φερόμενη ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και η «υποκριτική» συμπεριφορά του, όπως φάνηκε στο Ιράκ και αλλού.

Την Τετάρτη, ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα ήταν πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις και τόνισε ότι η Ρωσία δεν ήταν καν στη λίστα των υπεύθυνων εθνών. Παραπονέθηκε επίσης για το «αιματηρό πραξικόπημα» στην Ουκρανία το 2014, το οποίο πιστεύει ότι υποκίνησαν οι ΗΠΑ.
Όπως και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Πούτιν βλέπει την Αμερική ως παγκόσμιο αντίπαλο.

Παρά τη μέτρια πρόοδο στις συνομιλίες, ο Πούτιν είναι απίθανο να υποχωρήσει στις πιέσεις των ΗΠΑ. Θα συνεχίσει να καταπιέζει τους αντιπάλους του και να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία συμπάθεια για τον φυλακισμένο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Ούτε αναμένεται να κάνει παραχωρήσεις για την Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο διεξήγαγε έναν αναμφισβήτητο «πόλεμο» εναντίον της Δύσης, με κυβερνοεπιθέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις. «Περιμένετε να συνεχιστούν αυτές οι τακτικές καταστροφής», αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian.

3. Η σύνοδος κορυφής πέτυχε ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα

Οι προσδοκίες πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης ήταν χαμηλές, δεδομένης της κακής κατάστασης των διμερών σχέσεων. Στο τέλος, ωστόσο, επιτεύχθηκαν τα προφανή και εύκολα «παραδοτέα». Το ένα ήταν να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των πρεσβευτών της Ρωσίας και της Αμερικής.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον είχε ανακληθεί όταν ο Μπάιντεν περιέγραψε τον Πούτιν ως «δολοφόνο». Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, επέστρεψε επίσης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Και οι δύο θα επιστρέψουν τώρα στις αντίστοιχες πρεσβείες τους, επιτρέποντας τη συνέχιση της διπλωματικής ζωής.

4. Ο Πούτιν είναι ο «μάστερ» της εκτροπής και της «προπαγάνδας»

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, Δυτικοί δημοσιογράφοι ήθελαν να μάθουν γιατί δεν επιτρέπεται στους νέους στη Ρωσία να διαδηλώσουν εναντίον της κυβέρνησης. Ρώτησαν επίσης για τη δηλητηρίαση των αντιπάλων του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν ανταποκρίθηκε με άσχετα σχόλια. Είπε ότι οι 400 διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ που εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου απλώς εξέφραζαν εύλογα πολιτικά αιτήματα. Τώρα στοχοποιούνται άδικα και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, τόνισε. Η Ρωσία, πρόσθεσε, θέλει να αποφύγει παρόμοια αναταραχή.

Παραπονέθηκε, επίσης, για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο είπε ότι αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως «εχθρό». Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν τους «πολιτικούς στόχους» της Αμερικής χρηματοδοτώντας πολιτικές ομάδες εντός της Ρωσίας.

5. Όταν θέλει, ο Πούτιν μπορεί να εμφανιστεί σε μεγάλα γεγονότα εγκαίρως

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει ένα μακρύ ιστορικό «στησίματος» παγκόσμιων ηγετών.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατάρτισαν ένα πρωτόκολλο βάσει του οποίου ο Ρώσος ηγέτης θα έφτανε πρώτος. Η ανησυχία τους ήταν βάσιμη. Το 2012 ο Πούτιν έστησε τον Πρόεδρο Ομπάμα για 40 λεπτά σε μια σύνοδο κορυφής των G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Τρία χρόνια αργότερα, καθυστέρησε επί μια ώρα για μια συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Επίσης, έκανε ακόμη και τη βασίλισσα Ελισάβετ να περιμένει για 14 λεπτά κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στη Βρετανία το 2003.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Πούτιν συμπεριφέρθηκε άψογα.