Σε θρίλερ με αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και θολή εικόνα σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ανοικτά της Κριμαίας - της περιοχής που ανήκε στην Ουκρανία ως το 2014, πριν από την κατάληψή της από την Ρωσία - εξελίσσεται η υπόθεση με το βρετανικό αντιτορπιλικό, το οποίο απειλήθηκε από ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, ανοικτά της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το βρετανικό πολεμικό σκάφος παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Κριμαίας, μπαίνοντας 2 μίλια εντός της ζώνης των 12 μιλίων: Αν δεν αλλάξετε πορεία, θα ανοίξουμε πυρ, ήταν η ρωσική απειλή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένα μαχητικό Su-24 έριξε 4 βόμβες στην πορεία του βρετανικού σκάφους όταν αρνήθηκε να αλλάξει πορεία , ενώ ένα ρωσικό περιπλοικό έριξε προειδοποιητικές βολές. Ωστόσο, οι Βρετανοί αρνήθηκαν εντελώς τις ρωσικές αναφορές περί προειδοποιητικών βολών, υποστηρίζοντας ότι το αντιτορπιλικό παρέμεινε διαρκώς σε διεθνή ύδατα.

 Σε κάθε περίπτωση, η ακτοφυλακή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας συνέχισε να επιτηρεί στενά το βρετανικό πολεμικού από απόσταση 35 μέτρων, ενώ 20 πολεμικά αεροπλάνα περιπολούσαν από αέρος, ενώ το αντιτορπιλικό συνέχιζε την πορεία του, από την Οδησσό της Ουκρανίας προς την Γεωργία, περνώντας από την θαλάσσια περιοχή της κατειλημμένης από τους Ρώσους Κριμαίας.

Είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που η Μόσχα αναγνωρίζει την χρήση όπλων για την αντιμετώπιση ενός Νατοϊκού πολεμικού σκάφους, πράγμα που αντανακλά τον αυξανόμενο κίνδυνο ενός στρατιωτικού «ατυχήματος» εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης , τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός στρατιωτικός συντάκτης, ο οποίος επιβαίνει στο βρετανικό πολεμικό, είπε ότι το πλήρωμα μπήκε σε κατάσταση συναγερμού και τα οπλικά συστήματα ενεργοποιήθηκαν (φορτώθηκαν) όταν το αντιτορπιλικό πλησίασε στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ό ίδιος επιβεβαίωσε τις απειλές - είπε ότι τις άκουσε με τα αυτιά του από τον ασύρματο - όπως και τα πυρά από την ρωσική πλευρά, αλλά σημείωσε ότι δεν ήταν σε κοντινή απόσταση από το βρετανικό σκάφος, όπως υποστήριξαν οι Ρώσοι.

Το επεισόδιο δεν συνέβη ποτέ υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, όπως και η Ντάουνινγκ Στριτ, επέμειναν από την πλευρά τους ότι το επεισόδιο δεν συνέβη ποτέ, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν ασκήσεις οι οποίες ήταν γνωστές εκ των προτέρων, ενώ τόνιζαν ότι το αντιτορπιλικό πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση «εντός των ουκρανικών χωρικών υδάτων».

Τέσσερις βόμβες ειρμέ στην πορεία του βρετανικού αντιτορπιλικού, λέει η Ρωσική πλευρά

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το σκάφος της ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στις 12.06 το μεσημέρι και πυροβόλησε ξανά δύο λεπτά αργότερα, όταν το βρετανικό πολεμικό δεν απάντησε στις προειδοποιήσεις να αλλάξει πορεία. Δέκα λεπτά αργότερα, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, το μαχητικό Su-24 έριξε τέσσερις βόμβες στην πορεία του βρετανικού αντιτορπιλικού.