Σε συνομιλίες με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του AstraZeneca για παραγγελίες εμβολίου που έχει τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει το στέλεχος βήτα του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, βρίσκεται η Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του εμβολίου, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση με διαδικασίες fast-track, αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η Νότια Αφρική «πάγωσε» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca όταν διαπιστώθηκε ότι προσφέρει ελάχιστη προστασία έναντι του στελέχους B.1.351, το οποίο μετονομάστηκε σε παραλλαγή «βήτα» σύμφωνα με το νέο σύστημα ονοματοδοσίας του ΠΟΥ.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης θεωρούν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος πρώτη προτεραιότητα και η Astra έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παρουσιάσει νέα παραλλαγή του εμβολίου το φθινόπωρο.

Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ θα συναντηθεί στην Οξφόρδη με τους ομολόγους του στην G7, με σκοπό να αναδείξει το ρόλο της Βρετανίας στην ανάπτυξη του εμβολίου της Astra, όπως αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει ότι η Βρετανία πέτυχε τον στόχο της να εμβολιάσει τα τρία τέταρτα του ενήλικου πληθυσμού της, ορόσημο που αναμένεται να επιτευχθεί την Τετάρτη σύμφωνα με το υπουργείο.