Ιστορικό αποκαλούν το ισχυρό κύμα που πλήττει Καναδά, ΗΠΑ και Σιβηρία οι μετεωρολόγοι. Την περασμένη Τρίτη, το θερμόμετρο στον Καναδά έσπασε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το ρεκόρ και σκαρφάλωσε στους 49,6 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Λίτον της Βρετανικής Κολούμπια. Από την περασμένη Παρασκευή η αστυνομία του Βανκούβερ ενημερώθηκε για τους ξαφνικούς θανάτους 233 ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, εξαιτίας του καύσωνα.

Στις νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1940, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών, και δεκάδες άνθρωποι φτάνουν στα νοσοκομεία με θερμοπληξία. Για παράδειγμα, ο υδράργυρος έφτασε στους 46,1 βαθμούς Κελσίου στο Πόρτλαντ και στους 42,2 βαθμούς Κελσίου στο Σιάτλ.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ανησυχούν με τον καύσωνα στη Σιβηρία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου. Η περιοχή, που είναι γνωστή για τις πολικές θερμοκρασίες στη διάρκεια του χειμώνα, έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν αναμένονταν τόσο σφοδρά κύματα ζέστης στον Αρκτικό Κύκλο πριν από το 2100.

Δείτε το βίντεο



*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time