Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς COVID-19 να βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς αυξάνονται στο «νησί» τα κρούσματα με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Έντονη η ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία Chequers Court, στοχεύει επίσημα στην εμβάθυνση των σχέσεων. Πρόκειται για το τελευταίο επίσημο ταξίδι της κυρίας Μέρκελ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ιδιότητα της Καγκελαρίου.

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον επιδιώκει επίσης να υποστηρίξει ότι το προηγμένο πρόγραμμα εμβολίων της Βρετανίας θα πρέπει να επιτρέπει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ευρύτερα φέτος. Η τουριστική βιομηχανία που έχει πληγεί σοβαρά λέει ότι πρέπει να επιβιώσει μετά από περισσότερο από ένα χρόνο περιορισμών πανδημίας.

Ωστόσο, ενώ η Βρετανία εξετάζει την ελάφρυνση των απαιτήσεων καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους όταν επιστρέφουν από τις διακοπές, ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, εφαρμόζουν μια περίοδο καραντίνας για τις βρετανικές αφίξεις, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού.

Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ θεωρείται στο Λονδίνο ως ευκαιρία να ενισχύσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον δεύτερο μεγαλύτερο κυρίαρχο εμπορικό εταίρο της μετά από χρόνια διαμάχης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γραφείο του κ.Τζόνσον δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα απευθυνθεί στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το έκανε μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού, Τόνι Μπβλερ.

«Πιέζει» για περιορισμούς η Μέρκελ 

Η κυρία Μέρκελ έχει προηγουμένως πιέσει για αυστηρότερους περιορισμούς σε επίπεδο ΕΕ για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βρετανία. Προς το παρόν επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών στους Βρετανούς ταξιδιώτες. Η συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς για τα ταξίδια έχει επίσης προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με το αν το Λονδίνο πρέπει να φιλοξενήσει τρεις τελευταίους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ. την Πέμπτη, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την UEFA για το ότι οι αγώνες του Euro διεξάγονται με φιλάθλους στις κερκίδες, εκφράζοντας φόβους για μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Η Ιταλία προειδοποίησε τους φιλάθλους να μην ταξιδέψουν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Αγγλίας με την Ουκρανία για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.