Φονική ήταν φωτιά που ξέσπασε στην κοινότητα Αρακαπάς, στη Λεμεσό της Κύπρου, που έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ τέσσερις Αιγύπτιοι ηλικίας 25-30 ετών εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι.

Τα θύματα ήταν εποχιακοί εργάτες και εντοπίστηκαν από μέλη της ΕΜΑΚ λίγα μέτρα από το σπίτι τους, στην Οδού. Το όχημα των τεσσάρων βρέθηκε καμένο χθες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η φωτιά ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όταν ένας 67χρονος έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του και μία σπίθα ξέφυγε σε κοντινή απόσταση όπου υπήρχαν χόρτα. Από εκεί, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η Ελλάδα έστειλε στην Κύπρο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην ορεινή κοινότητα Αρακαπά στην επαρχία Λεμεσού ως τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά από αυτή της τουρκικής εισβολής του 1974. Υπολογιζόταν μέχρι χθες το μεσημέρι ότι είχε καεί έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών έχουν αφήσει μια τεράστια περιοχή στο σκοτάδι, τη δίψα και την απομόνωση. Γύρω στις 2 το μεσημέρι η Πυροσβεστική ανέφερε πως δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

* Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη νότια πλευρά της Κεφαλονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνες έχουν γίνει στάχτη, ενώ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς μέσα στα δάση υπήρχαν στάβλοι με ζώα, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να σωθούν.

* Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική περιοχή στο δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων. Οι Αρχές προχώρησαν σε εντολή προληπτικής εκκένωσης της κοινότητας Κυψέλης, όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση. Οι δυνάμεις στο σημείο έχουν ενισχυθεί και συνολικά θα επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Ο δήμαρχος Μεθάνων Σπύρος Πολλάλης δήλωσε ότι έχει καεί ένα σπίτι. «Η φωτιά ξεκίνησε από το δημόσιο δρόμο και όχι από κάποια δασική περιοχή - και λόγω των ανέμων κινήθηκε προς το βουνό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time