Η Ιταλία έχει ρέντα, σχολιάζει το «Politico».

Η χώρα βρίσκεται σε ευφορία μετά τη νίκη της εθνικής της ομάδας ποδοσφαίρου επί της Αγγλίας και την κατάκτηση του Euro. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το παθιασμένο με το ποδόσφαιρο έθνος, η νίκη έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από τον αθλητισμό.

Για πολλούς Ιταλούς, αντανακλά μια μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής αυτοπεποίθησης.

Ο ποδοσφαιρικός θρίαμβος ήταν ο τελευταίος από μια σειρά εξελίξεων - μερικές ασήμαντες, κάποιες πιο σοβαρές - που έχουν ανεβάσει σημαντικά την εθνική διάθεση φέτος, μετά από ένα φρικτό 2020, που σημαδεύτηκε από την πανδημία.

Πολιτική

Στο μέτωπο της πολιτικής, ο διορισμός του Μάριο Ντράγκι, του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στον οποίο πιστώθηκε η διάσωση του ευρώ, στη θέση του πρωθυπουργού, έφερε μια άμεση ώθηση στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.

Μετά από πολλά χρόνια, κατά τα οποία αντιμετωπιζόταν ως ο φτωχός συγγενής, η Ιταλία κέρδισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο οικονομικής της ανάκαμψης μετά την πανδημία. Το σχέδιο αναμένεται να «ξεκλειδώσει» δισεκατομμύρια χρήματα από την ΕΕ.
mario_draghi
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι

Αθλητισμός

Στον αθλητικό χώρο, εκτός από την κατάκτηση του Euro 2020 την Κυριακή, οι Ιταλοί είχαν έναν ακόμη λόγο να γιορτάσουν: ο Ιταλός τενίστας Ματέο Μπερετίνι προκρίθηκε στον τελικό του Γουίμπλεντον. Ο Μπερετίνι μπορεί να έχασε από τον πανίσχυρο Νόβακ Τζόκοβιτς, ωστόσο γι’ αυτόν ήταν ένα σπουδαίο κατόρθωμα, καθώς ήταν ο πρώτος του τελικός, ενώ κατάφερε μάλιστα να πιέσει τον Σέρβο, κερδίζοντας το πρώτο σετ.
euro
Η κατάκτηση του Euro 2020 από την εθνική Ιταλίας

Μουσική

Λίγους μήνες νωρίτερα, η Ιταλία είχε άλλη μια επιτυχία, στον χώρο της μουσικής αυτή τη φορά, αφού το ιταλικό συγκρότημα Måneskin κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision.
maneskin
Οι Maneskin μετά τη νίκη τους στην Eurovision

Οικονομία

Οικονομικά, τα πράγματα πηγαίνουν επίσης καλύτερα για τη χώρα. Η παρουσία του Ντράγκι στο «τιμόνι» της κυβέρνησης έχει βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, ενώ το ΑΕΠ της προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% φέτος.

Πίσω οι «σκοτεινές» ημέρες του 2020

Αν και η κρίση του κοροναϊού απέχει ακόμη πολύ από το να τελειώσει, η διαδοχή τέτοιων ιστοριών βοηθά να ξεχαστούν οι «σκοτεινές» ημέρες του 2020.

Καθώς η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σοβαρά από την πανδημία, οι Ιταλοί αρχικά συσπειρώθηκαν όλοι μαζί γύρω από ένα μήνυμα ελπίδας, το «Andrà Tutto Bene» («Όλα θα πάνε καλά»).

Εκείνη την εποχή, οι Ιταλοί, κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω lockdown, τραγουδούσαν και έπαιζαν μουσική από τα παράθυρά τους κάθε βράδυ. Αλλά καθώς τα πτώματα άρχισαν να συσσωρεύονται στα νεκροτομεία, και η οικονομία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, το τραγούδι σταμάτησε.

Έναν χρόνο μετά, ο θρίαμβος των «Ατζούρι» στο Γουέμπλεϊ έφερε στους Ιταλούς ένα αίσθημα επιστροφής της κανονικότητας και της ικανότητας να απολαύσουν και πάλι τη ζωή.

Μάλιστα, για μερικούς ηλικιωμένους, ο τελικός του Euro σηματοδότησε την πρώτη φορά εδώ και μήνες που βγήκαν έξω από το σπίτι. Για τους νεότερους Ιταλούς, το τουρνουά συνέπεσε με το τέλος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ.

Όπως το 1982

Μια χώρα που μερικές φορές νιώθει ένα κόμπλεξ κατωτερότητας, και κατηγορεί τον εαυτό της ως διεφθαρμένη ή χαοτική, φαίνεται να έχει μια ανανεωμένη αίσθηση των δυνατοτήτων της.

Το ποδόσφαιρο έχει ιδιαίτερα λυτρωτική ικανότητα στην Ιταλία. Και η νίκη αυτή μπορεί επίσης να φέρει πιο απτά οφέλη. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ, με «άγριες» εκτιμήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 4 και 12 δισ. ευρώ.

Μερικοί συνέκριναν, μάλιστα, το 2021 με το 1982, όταν η νίκη της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τα λεγόμενα «Μολυβένια χρόνια», όταν η Ιταλία χτυπήθηκε από εγχώρια τρομοκρατία.

Οι πολιτικοί «εκμεταλλεύτηκαν» γρήγορα την ευρύτερη σημασία της στιγμής. Το γραφείο του Ντράγκι είπε ότι η ιταλική ομάδα «έγραψε μια εξαιρετική σελίδα στην ιστορία μας, και όχι μόνο στον αθλητισμό». Ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντι είπε ότι η Ιταλία βρίσκεται στην «κορυφή της Ευρώπης», προσθέτοντας «μετά από οκτώ μήνες ταλαιπωρίας, μας δίνετε αυτή τη μεγάλη χαρά».