Τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου λένε ότι ο ρατσισμός δεν είναι ευπρόσδεκτος στις πλατφόρμες τους, αλλά ένας συνδυασμός κακής εφαρμογής και αδύναμων κανόνων έχει επιτρέψει την άνθηση μίσους.

Λίγες ώρες μετά την ήττα της Αγγλίας από την Ιταλία στο Euro, τόσο το Twitter όσο και το Facebook, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκαζαν τις ρατσιστικές αναρτήσεις.

«Η αποτρόπαια ρατσιστική συμπεριφορά, απευθυνόμενη στους παίκτες της Αγγλίας, δεν έχει καμία απολύτως θέση στο Twitter», ανακοίνωσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα το πρωί. Εκπρόσωπος της εταιρείας Facebook, ιδιοκτήτριας και του Instagram, δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να βιώνει ρατσιστική κακοποίηση οπουδήποτε και δεν το θέλουμε στο Instagram».

Δεν μπόρεσαν να κάνουν αναφορά οι χρήστες

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, οι ανακοινώσεις αυτές έχουν ελάχιστη σχέση με την εμπειρία των χρηστών της εταιρείας. Στο Instagram, όπου χιλιάδες ανήρτησαν ρατσιστικά σχόλια στις σελίδες των Μάρκους Ράσφορντ, Μπουκαγιό Σάκα και Τζέιντον Σάντσο (σ.σ. των παικτών της εθνικής Αγγλίας που έχασαν τα πέναλτι), χρήστες που προσπάθησαν να κάνουν αναφορά και να επισημάνουν τη ρατσιστική συμπεριφορά εξεπλάγησαν από την απάντηση που έλαβαν:

«Λόγω του μεγάλου όγκου αναφορών που λαμβάνουμε, η ομάδα αξιολόγησης δεν μπόρεσε να ελέγξει την αναφορά σας», ήταν η απάντηση που έλαβαν ορισμένοι χρήστες κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Ωστόσο, η τεχνολογία μας διαπίστωσε ότι αυτή η ανάρτηση πιθανότατα δεν αντιβαίνει στις οδηγίες της κοινότητάς μας», προσέθετε η απάντηση.

Αντ’ αυτού, στους χρήστες που παραπονέθηκαν, συστάθηκε να κάνουν μπλοκ προσωπικά στους χρήστες που δημοσίευσαν τις ρατσιστικές αναρτήσεις.

Αναμφισβήτητα ρατσιστικές οι αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις ήταν αναμφισβήτητα ρατσιστικές, αποδίδοντας την αποτυχία των παικτών να σκοράρουν στη φυλή τους, ή δημοσιεύοντας «εμότζι» με μαϊμούδες και μπανάνες, αλλά ο αυτοματοποιημένος συντονιστής αποφάσισε... διαφορετικά.

«Αυτή η μετριοπάθεια ήταν λάθος», λέει τώρα το Facebook. Στην πραγματικότητα, τα «εμότζι» με μαϊμούδες και μπανάνες αναφέρονται συγκεκριμένα ως παραδείγματα «απάνθρωπης ρητορικής μίσους» που απαγορεύονται στην πλατφόρμα, σε έγγραφα εκπαίδευσης που δίνονται σε συντονιστές του Instagram, τα οποία επικαλείται η «Guardian».

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση εντάξει να στέλνεις ρατσιστικά “εμότζι” ή οποιοδήποτε είδος ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Instagram, Adam Mosseri. «Το να υπονοούμε διαφορετικά είναι σκόπιμα παραπλανητικό και εντυπωσιακό».

Ο ορισμός του Facebook για τη ρητορική μίσους είναι ευρύς και καλύπτει «βίαιη ή απάνθρωπη ομιλία, επιβλαβή στερεότυπα, δηλώσεις κατωτερότητας, εκφράσεις περιφρόνησης, αηδίας ή απόρριψης, κατάρες και εκκλήσεις για αποκλεισμό ή διαχωρισμό».

Από την άλλη, ο ορισμός του Twitter είναι στενότερος και απαγορεύει μόνο τη ρητορική μίσους που θα μπορούσε να «προωθήσει τη βία ή που επιτίθεται απευθείας ή που απειλεί άλλους ανθρώπους βάσει της φυλής» ή άλλων χαρακτηριστικών. Οι χρήστες μπορούν να τιμωρηθούν για τη «στόχευση ατόμων με επαναλαμβανόμενες συκοφαντίες, σχήματα λόγου ή άλλο περιεχόμενο που σκοπεύει να υποβαθμίσει ή να ενδυναμώσει αρνητικά ή επιβλαβή στερεότυπα σχετικά με μια προστατευμένη κατηγορία», αναφέρει ο δημόσιος κανόνας της εταιρείας.

Ο Sunder Katwala, διευθυντής του think tank British Future, επισημαίνει ότι ορισμένα μηνύματα που είναι σαφώς ρατσιστικά δεν εμπίπτουν σε αυτήν την οδηγία. Για παράδειγμα, μηνύματα όπως «Κανένας μαύρος στην ομάδα της Αγγλίας - κρατήστε την ομάδα μας λευκή» και «ο Μάρκους Ράσφορντ δεν είναι Άγγλος - οι μαύροι δεν μπορούν να είναι Άγγλοι», επιτρέπονται στην πλατφόρμα του Twitter, είπε ο Katwala.

Μερικά νεότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να αποφύγουν τις παγίδες των παλαιότερων ανταγωνιστών τους. Το «TikTok», για παράδειγμα, έχει μια πολιτική για τη «συμπεριφορά μίσους» που απαγορεύει άμεσα όλα τα σχετικά μηνύματα, καθώς και την «ιδεολογία μίσους».