Πολύ μεγάλο δίλημμα παραμένει για ορισμένους το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ανάψει για τα καλά σε όλες τις δυτικές, ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Κι όμως, είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκείνος ο παράγοντας, ο οποίος θέτει το δίλημμα με τους πραγματικούς, υπαρξιακούς όρους του:

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το πραγματικό δίλημμα είναι άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων στις χώρες οι οποίες έχουν επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ή άμεση χορήγηση πρώτης δόσης στις χώρες οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμη ικανές ποσότητες εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, με αποτέλεσμα να έχουν «επιτύχει» πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των πληθυσμών τους.

Για παράδειγμα, αποτελεί παγκόσμιο «σκάνδαλο» το γεγονός ότι οι χώρες της Αφρικής εμβολιάζουν μόλις έναν στους... 500 κατοίκους τους. Τέτοιες αναλογίες εμβολιασμένων απειλούν τον πλανήτη με την επέλαση νέων, αγνώστου επικινδυνότητας μεταλλάξεων του νέου κοροναϊού.

Έτσι, δεν οφείλεται σε κάποια έλλειψη εμβολίων στη χώρα μας το γεγονός ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το ενδεχόμενο και τον συγκεκριμένο χρόνο της χορήγησης τρίτης δόσης των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη η Ε.Ε., δεν έχει αποφασίσει ακόμη ο ΠΟΥ...

Είναι προφανές ότι, με σταθερή τη δυνατότητα των παρασκευαστριών φαρμακευτικών εταιρειών να παράξουν νέες παρτίδες των εμβολίων τους κατά του νέου κοροναϊού, η χρήση των εμβολίων αυτών στις δυτικές, ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη αναμένεται να απομακρύνει για άλλη μία φορά την ευκαιρία του μαζικού εμβολιασμού κατά του νέου κοροναϊού για την πλειονότητα των χωρών του πλανήτη, οι οποίες δεν είναι ούτε δυτικές ούτε ανεπτυγμένες...