Ένα σοβαρό τηλεφώνημα προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο ήταν ο ουσιαστικός λόγος που καθυστέρησε για μερικά λεπτά η προγραμματισμένη για τις 12 χθες το μεσημέρι ανακοίνωση των μέτρων επικουρικής συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών από τον ίδιο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Την ώρα που ο υπουργός αναχωρούσε από το γραφείο του για να μεταβεί μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην αίθουσα των ανακοινώσεων των μέτρων, χτύπησε το προσωπικό του τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Μπένυ Γκαντζ, ο οποίος επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του για να πληροφορηθεί από «πρώτο χέρι», αφενός πως έχει η κατάσταση με τις πυρκαγιές και αφετέρου για να πληροφορήσει τον κ. Παναγιωτόπουλο, ότι ο ίδιος και το σύνολο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων είναι στο πλευρό του Ελληνικού λαού και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστοίχως.

Μάλιστα είπε στον Έλληνα ΥΕΘΑ ότι αν χρειαστούμε τόσο αεροπυροσβεστικά μέσα, όσο και προσωπικό ή διασώστες τότε να τον ενημερώσουμε και οι Ισραηλινοί θα σπεύσουν αμέσως.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της μη προγραμματισμένης αυτής συνομιλίας του με τον Ισραηλινό ΥΠΑΜ, τον ενημέρωσε σχετικώς με την κατάσταση με τις πυρκαγιές, τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του και την προσφορά και τον πληροφόρησε ότι αυτήν την ώρα επρόκειτο να πάει να ανακοινώσει μαζί με τον Αρχηγό τα μέτρα έτι περαιτέρω συμμετοχής των ΕΔ στην προσπάθεια επιτηρήσεως, διαχειρίσεως και κατασβέσεως των πυρκαγιών.