Ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός Μάρμπουργκ που μοιάζει με τον Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής.

«Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που προκαλεί τη νόσο του ιού Έμπολα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, εντοπίστηκε πριν περάσουν δύο μήνες αφότου η Γουινέα κήρυξε το τέλος της επιδημίας Έμπολα που είχε ξεσπάσει στις αρχές του έτους», σύμφωνα με ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενή, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε κλινική της περιοχής Κούντου στο Γκεκεντού και εξετάστηκαν σε εργαστήριο στο Γκεκεντού και στο εθνικό εργαστήριο της Γουινέας για τον αιμορραγικό πυρετό, βρέθηκαν θετικά στον ιό Μάρμπουργκ, ενώ το Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα. Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ μεταδίδεται στον άνθρωπο από φρουτοφάγες νυχτερίδες και εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων ή της επαφής με τις επιφάνειες και τα υλικά. Η ασθένεια εκδηλώνεται ξαφνικά, με υψηλό πυρετό, έντονες κεφαλαλγίες και αδιαθεσία.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και τη Σερβία το 1967, ενώ οι περισσότερες από τις 12 εξάρσεις του παρουσιάστηκαν στη νότια και ανατολική Αφρική, με τα ποσοστά θνητότητας να φτάνουν το 88%. Παρότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή αντι-ιικές αγωγές για τη θεραπεία του, η ενυδάτωση από το στόμα ή ενδοφλεβίως και η θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης. Μια πρώτη ομάδα δέκα ειδικών του ΠΟΥ βρίσκεται ήδη στην περιοχή και παρέχει υποστήριξη στις εθνικές υγειονομικές αρχές για τη διενέργεια έρευνας, την εκτίμηση των κινδύνων, την παρακολούθηση της νόσου, την κινητοποίηση της κοινότητας, τον έλεγχο, αλλά και την κλινική φροντίδα και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπλέον, ενισχύθηκε η διασυνοριακή επιτήρηση και οι γειτονικές χώρες τέθηκαν σε επιφυλακή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time