Ο τραγουδοποιός και νομπελίστας Μπομπ Ντίλαν κατηγορείται για βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού! Σαν αστροπελέκι έπεσε η είδηση πως μία γυναίκα -που αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά ως «JC»- καταγγέλλει ως βιαστή της τον 80χρονο εμβληματικό καλλιτέχνη. Όπως αναφέρει στη δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του, το φερόμενο θύμα υποστηρίζει ότι 56 χρόνια πριν, το 1965, όταν ήταν μόλις 12 ετών, ο Μπομπ Ντίλαν της έδινε αλκοόλ και ναρκωτικά και προέβαινε σε «grooming» εναντίον της προκειμένου να ικανοποιήσει με τη λιγότερη δυνατή αντίσταση τις σεξουαλικές επιθυμίες του.

Το «grooming» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ψυχολογική προετοιμασία που κάνουν οι παιδεραστές στα ανήλικα θύματά τους για να εκμηδενίσουν τις αντιστάσεις τους. Η προετοιμασία διήρκεσε έξι εβδομάδες στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, μέχρι τελικώς να τη βιάσει, «αφήνοντάς τη συναισθηματικά τραυματισμένη και ψυχολογικά κατεστραμμένη μέχρι σήμερα». Η μηνύτρια καταθέτει επίσης ότι ο Ντίλαν «εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του ως μουσικού για να δώσει στην “JC” αλκοόλ και ναρκωτικά και να την κακοποιήσει σεξουαλικά αλλεπάλληλες φορές, απειλώντας τη με τη χρήση σωματικής βίας».

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης που υπέστη η «JC» περιλαμβάνουν αίσθημα εξευτελισμού, άγχος και κατάθλιψη, «που είχαν μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα και την κατέστησαν ανίκανη να συμμετέχει στις φυσιολογικές της δραστηριότητες». Επίσης, η ενάγουσα ζητά από το διάσημο τραγουδιστή απροσδιόριστη αποζημίωση. Η αγωγή εναντίον του Μπομπ Ντίλαν, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος, κατατέθηκε μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε η πολιτεία της Νέας Υόρκης για την κατάθεση των απαιτήσεων βάσει του νόμου για τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων ανηλίκων, ασχέτως της χρονικής στιγμής που έλαβαν χώρα. Ο νόμος του 2019 επέτρεπε στα θύματα κακοποίησης να μηνύσουν τους φερόμενους ως επιτιθέμενους ακόμη και σε περιπτώσεις που ήταν πολύ παλιές. Ο Ντίλαν αρνείται τα όσα του καταλογίζει η γυναίκα, ενώ εκπρόσωπός του δήλωσε ότι «ο ισχυρισμός της γυναίκας 56 χρόνια μετά είναι αναληθής και θα φανεί κατά την υπεράσπιση του πελάτη του».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time